Bioteknologiske produkter og processer ( efterår 2007 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
(se under Undervisnings- og arbejdsform)
-
Niveau:
Grundkursus
-
Semester/kvarter:
2. kvarter
-
Timer per uge:
4
-
Deltagerbegrænsning:
Ingen begrænsninger
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
6727
Formål
Formålet er at introducere det brede spektrum af bio-industrielle produkter - specielt fødevarer, biofarmaka og enzymer (rekombinante proteiner) samt en introduktion til de processer, som ligger bag fremstillingen.
Obligatorisk program
Virksomhedsbesøg, herunder introduktion og opfølgning samt tilhørende rapporter
Indhold
Kurset indeholder en gennemgang af de produkter, som fremstilles industrielt ved hjælp af moderne molekylærbioteknologiske metoder:
1. Fødevarer og fødevareingredienser
Bryggeriindustrien (fra byg til øl, fra stivelse til alkohol)
Bagerindustrien (fra hvede til brød)
Mejeriindustrien (fra mælk til ost)
Stivelsesindustrien (fra majs til sødestof, ekstraktion-solvatisering-enzymatisk hydrolyse-isomerisering)
Konfekt- og chokoladeindustrien (fra kakaobønne til chokolade, chokologi)
Frugtsaft (juice), vin og spiritus (fra æbler og solbær til most og saft, fra vinstok til vin, fra korn og kartofler til akvavit)
2. Ikke-fødevarer
Industrielle enzymer (genteknologi-fermentering-proteinoprensning)
Farmako-/medicinalindustrien (vacciner, hormoner)
Bioenergi, Biogas, Biodiesel, Bioethanol (fra halm til brændstof)
Læringsmål
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
-
beskrive danske bioteknologiske virksomheder, herunder selskabsform, virksomhedshistorie, produktportefølje samt produktionsmetoder
-
forklare og analysere
procesteknologien bag udvalgte danske virksomheders fremstilling af bioteknologiske produkter
-
udarbejde selvstændige skriftlige rapporter, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
-
fremlægge et bioteknologisk emne mundtligt, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
-
udføre projektarbejde selvstændigt og i hold
Faglige forudsætninger
Introduktion til bioteknologi
Underviser
Ansvarlig faglærer
Navn: Hans Uffe Sperling-Petersen
Universitetsadresse: MBI, Forskerparken, blok 6, rum 2.20, Gustav Wieds Vej 10C, 8000 Århus C
Telefon: 8942 5050
E-mail:
husp@mb.au.dk
Fax: 8618 2812
Øvrige lærere
Kim Kusk Mortensen, Hans Chr. Thøgersen, Michael Etzerodt
Undervisnings- og arbejdsform
14 forelæsninger
4 + 4 virksomhedsintroduktion og besøgsopfølgning
2 virksomhedsbesøg (2. og 5. uge)
2 obligatoriske rapporter fra virksomhedsbesøg (bl.a. indeholdende evaluering af såvel besøget, virksomheden som produkt og processer i virksomheden)
Materiale: Dansk/Engelsk
Undervisningssprog: Dansk
Litteratur
Udleveres under kurset
Kursushjemmeside
Der henvises til Aarhus Universitets e-learningssider:
http://www.aula.au.dk
Udbyder
Molekylærbiologisk Institut
Indgår i følgende studieordninger
Bioteknologi
Studieordning og bedømmelse
-
Multiple Choice, bedømt efter 7-skala med intern censur
-
Hjemmeopgave i form af individuel skriftlig rapport over et udleveret emne efterfulgt af mundtlig fremlæggelse.
-
Bedømmelse efter 7-trinsskala
-
Medvirken af intern censor.