Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Bioteknologiske produkter og processer ( efterår 2007 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Grundkursus
  • Semester/kvarter: 2. kvarter
  • Timer per uge: 4
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsninger
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 6727

Formål

Formålet er at introducere det brede spektrum af bio-industrielle produkter - specielt fødevarer, biofarmaka og enzymer (rekombinante proteiner) samt en introduktion til de processer, som ligger bag fremstillingen.

Obligatorisk program

Virksomhedsbesøg, herunder introduktion og opfølgning samt tilhørende rapporter

Indhold

Kurset indeholder en gennemgang af de produkter, som fremstilles industrielt ved hjælp af moderne molekylærbioteknologiske metoder:

1. Fødevarer  og fødevareingredienser

Bryggeriindustrien (fra byg til øl, fra stivelse til alkohol)
Bagerindustrien (fra hvede til brød)
Mejeriindustrien (fra mælk til ost)
Stivelsesindustrien (fra majs til sødestof, ekstraktion-solvatisering-enzymatisk hydrolyse-isomerisering)
Konfekt- og chokoladeindustrien (fra kakaobønne til chokolade, chokologi)
Frugtsaft (juice), vin og spiritus (fra æbler og solbær til most og saft, fra vinstok til vin, fra korn og kartofler til akvavit)

2. Ikke-fødevarer

Industrielle enzymer (genteknologi-fermentering-proteinoprensning)
Farmako-/medicinalindustrien (vacciner, hormoner)
Bioenergi, Biogas, Biodiesel, Bioethanol (fra halm til brændstof)

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

 

  • beskrive danske bioteknologiske virksomheder, herunder selskabsform, virksomhedshistorie, produktportefølje samt produktionsmetoder
  • forklare og analysere procesteknologien bag udvalgte danske virksomheders fremstilling af bioteknologiske produkter
  • udarbejde selvstændige skriftlige rapporter, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
  • fremlægge et bioteknologisk emne mundtligt, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
  • udføre projektarbejde selvstændigt og i hold

Faglige forudsætninger

Introduktion til bioteknologi

Underviser

Ansvarlig faglærer
Navn: Hans Uffe Sperling-Petersen
Universitetsadresse: MBI, Forskerparken, blok 6, rum 2.20, Gustav Wieds Vej 10C, 8000 Århus C
Telefon: 8942 5050
E-mail: husp@mb.au.dk
Fax: 8618 2812

Øvrige lærere

Kim Kusk Mortensen, Hans Chr. Thøgersen, Michael Etzerodt

Undervisnings- og arbejdsform

14 forelæsninger
4 + 4 virksomhedsintroduktion og besøgsopfølgning
2 virksomhedsbesøg (2. og 5. uge)
2 obligatoriske rapporter fra virksomhedsbesøg (bl.a. indeholdende evaluering af såvel besøget, virksomheden som produkt og processer i virksomheden)

Materiale: Dansk/Engelsk

Undervisningssprog: Dansk

Litteratur

Udleveres under kurset

Kursushjemmeside

Der henvises til Aarhus Universitets e-learningssider: http://www.aula.au.dk

Udbyder

Molekylærbiologisk Institut

Indgår i følgende studieordninger

Bioteknologi

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i bioteknologi

  • Multiple Choice, bedømt efter 7-skala med intern censur


  • Hjemmeopgave i form af individuel skriftlig rapport over et udleveret emne efterfulgt af mundtlig fremlæggelse.
  • Bedømmelse efter 7-trinsskala
  • Medvirken af intern censor.