Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Tidsrækker ( efterår 2007 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Overbygningskursus.
  • Semester/kvarter: 1. + 2. kvarter (Efterår 2007).
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 6112

Formål

Kurset introducerer vigtige begreber og teknikker til analyse af tidsrækker.

Indhold

I første del af kurset studeres svagt stationære stokastiske processer. Hovedresultatet er, at disse processer har en såkaldt spectral dekomposition. Dernæst indføres klassen af ARMA processer, og ved hjælp af kompleks funktionsteori gives betingelser, der sikrer eksistens og entydighed. Første del afsluttes med en grundig gennemgang af modelkontrol af og estimation i ARMA processer. Teorien anvendes på flere datasæt, og de studerende skal selv analysere konkrete datasæt. Anden del af kurset starter med en diskussion af hvordan fremtidige værdier af en tidsrække kan predikteres. Herefter betragtes sæsonmodeller for tidsrækker samt transfermodeller, hvor en outputproces fremkommer fra en inputproces ved hjælp af et lineært filter. Kurset afsluttes med en introduktion til spektralanalyse. SAS er en integreret del af kurset.

Læringsmål

Deltagerne skal ved afslutningen af kurset kunne: (a) redegøre for definitionen af svagt og strengt stationære processer samt beskrive kovariansfunktionen for en svagt stationær proces, herunder spektralfordelingen, (b)formulere og bevise spektralrepræsentationen af en svagt stationær proces, (c) definere og give eksempler på ARMA processer, (d) bevise egenskaber ved ARMA processer, såsom eksistens og entydighed, og repræsentation som baglæns glidende gennemsnit, (e) redegøre for analysen af empiriske tidsrækker, herunder identifikation, estimation og modelkontrol, (f) analysere empiriske tidsrækker ved hjælp af SAS, (g) beskrive prediktion af ARMA processer, (h)redegøre for definitionen af sæsonmodeller og transfermodeller.

Faglige forudsætninger

Sandsynlighedsteori 1.2 og Statistiske Modeller 2.

Underviser

Preben Blæsild.

Undervisnings- og arbejdsform

4 timers forelæsning pr. uge. .

Litteratur

Anders Holst Andersen and Preben Blæsild: Time series analysis, volume 1+2.

Litteratur

Anders Holst Andersen and Preben Blæsild: Time series analysis, volume 1+2.

Eksamensterminer

Eksamen: 2. kvarter. Reeksamen: Efter aftale med faglærer.

Udbyder

Institut for Matematiske Fag.

Tilmelding til undervisning

Informationskontoret. Institut for Matematiske Fag.

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i matematik

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Mundtlig eksamen med evaluering efter 7-trinsskalaen. Intern censur. Eksamen vil omfatte et hovedspørgsmål og en diskussion af den obligatoriske opgave.