Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Regionalt tema 1: Indonesien ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: 1.semester  
  • Timer per uge: 4
  • Deltagerbegrænsning: Max. 25
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 13096

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på i hvor høj grad den studerende

 

" demonstrerer kendskab til antropologiske problemstillinger inden for den pågældende etnografiske region

 

" kan redegøre for og diskutere forskellige tilgange og positioner i forhold til emnet

Indhold

 

Indonesien er verdens største øgruppe med over 230 millioner indbyggere. Denne sydøstasiatiske republik huser verdens største muslimske befolkning, men landets statsideologi lover også rum for kristne, buddhistiske og hinduistiske befolkningsgrupper. I de senere år har blandt andet Østtimors løsrivelse fra Indonesien i 1999, Bali-bomberne i 2002, tsunamien i 2004 og den efterfølgende fredsproces i Aceh været med til at sætte international fokus på landet. I antropologien har der imidlertid længe været stor interesse i Indonesien som felt, og studier i regionen har givet grobund for såvel klassiske antropologiske tekster med fokus på fx religion og kultur samt et væld af nyere bidrag indenfor områder som politik, globalisering, køn og konflikt. I dette kursus vil vi tage hul på noget af dette materiale.

 

Det er nu et årti siden tidligere præsident Suhartos styre faldt; en begivenhed der bragte store politiske forandringer efter mere end 30 års autoritært styre. Vi vil i kurset se nærmere på Indonesien både før og efter studenteroprør var med til at bringe hans styre til ende. I første omgang vil vi således danne os et overblik over områdets historiske, politiske og sociokulturelle baggrund. Herefter vil vi igennem kurset især beskæftige os med emner vedrørende politisk forandring og national identitet. Nogle af de underområder vi i den forbindelse vil berøre er 1) demokratisering og forandringer på den politiske scene efter Suharto-styrets fald og 2) konflikt og vold . Herunder vil vi blandt andet diskutere Østtimors løsrivelse i 1999 fra den indonesiske republik samt andre konflikter i nogle af landets ydre provinser. 3) Vi vil også læse en række tekster vedrørende religion og kultur og her særligt se nærmere på den statslige håndtering af religiøs og kulturel mangfoldighed i landets 33 provinser.

 

Faglige forudsætninger

Underviser

Maj Nygaard

Undervisnings- og arbejdsform

Holdundervisning med forelæsninger og oplæg fra underviser og studerende.

Litteratur

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i antropologi

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur


Prøven er: Bunden skriftlig hjemmeopgave. Varighed: 7 dage. Omfang 10 sider.