Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Valgfag 1: Religion and Politics ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: KA
  • Semester/kvarter: 1. semester
  • Timer per uge: 4
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 13097

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på i hvor høj grad den studerende

 

- viser indsigt i specifikke teoridannelser, problemstillinger og/eller metodiske tilgange inden for forskellige emnefelter.

 

- demonstrerer forståelse for de enkelte teoriers og/eller metoders omsætning til konkrete analyser af samfund og kultur, samt hvilke konsekvenser en bestemt analysemetode har for det endelige resultat.

Indhold

 

Dette kursus drejer sig om forhold mellem religion og politik i forskellige samfund og regioner. Kurset tager udgangspunkt i den antagelse, at religiøs politik ikke kun har været grundlag for diktatur, radikalisme og undertrykkelse den voksende betydning, som religiøs retorik har i politiske diskurser, har også skabt nye måder at rejse politiske bevægelser og fx kæmpe for menneskerettigheder, tolerance eller demokratiske reformer. Religion er således blevet en væsentlig politisk udtryksmåde for mange mennesker i mange samfund, og det har skabt et rum for civil religiøs politik som udfordrer almindelige forestillinger om forholdet mellem sekularisme og demokrati.

 

Der er to undervisningsgange pr. uge, og derudover vil der være offentlige foredrag, som præsenterer aktuel forskning om forholdet mellem religion og politik i forskellige samfund.

 

Faglige forudsætninger

Underviser

Maj Nygaard-Christensen og Thomas Fibiger

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningsformen kan variere alt efter valg af disciplin.

Litteratur

Bedømmelse

Prøveform: fri skriftlig hjemmeopgave

Omfang: max. 15 sider pr. studerende

 

Prøven kan udarbejdes i samarbejde med andre studerende, dog således at alle dele af opgaven undtagen problemformulering og konklusion kan gøres til genstand for individuel bedømmelse. Det skal således fremgå af besvarelsen hvilke afsnit de enkelte er ansvarlige for.

Prøven må have deltagelse af max. 2 studerende.

 

Den til opgaven udarbejdede litteraturliste skal indeholde mindst 5 titler, der ikke indgår i undervisningens læseplan og som belyser nye vinkler af de udvalgte problemstillinger.