Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Jordbrugs- og fødevareproduktion ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (obligatorisk).
  • Semester/kvarter: 1. semester, 1. kvarter.
  • Timer per uge: 12 timer over 3 dage samt ekskursioner.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11831

Formål

At du kan beskrive og forklare de vigtigste elementer i jordbrugs- og fødevareproduktionen, ressource-flow og processer, der er af betydning for produktionens rentabilitet, fødevarernes kvalitet, ressourceforbrug og miljøpåvirkning samt husdyrenes velfærd.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset kan du:

 

  • Beskrive de vigtigste typer af landbrugsbedrifter i Danmark (særkende og udbredelse)
  • Beskrive den praktiske tilrettelæggelse af produktionen for forskellige driftsformer i jordbruget
  • Forklare væsentlige biologiske forhold af betydning for produktion, effektivitet, ressourceudnyttelse og husdyrvelfærd
  • Beskrive principperne i den videre forarbejdning af nogle af de vigtigste landbrugsprodukter (f.eks. korn, grønsager, kød, mælk, æg, skind)
  • Redegøre for sammenhængen mellem landbrugsproduktionens gennemførelse og fødevarernes kvalitet
  • Anvende basale internetbaserede redskaber til at indhente oplysninger om landbrugsstruktur, produktion og ressourceanvendelse i konkrete situationer
  • Give en skriftlig og mundtlig faglig fremstilling af kædebetragtninger inden for jordbrug og fødevareproduktion
  • Identificere og formulere en faglig relevant problemstilling

 

Indhold

Hovedvægten lægges på, at du arbejder med de typiske produktionsformer i primærjordbruget og de typiske fødevareforarbejdningsformer og kædebetragtningen fra jord til bord. Dette omfatter fysisk/biologiske forhold, dyrknings- og husdyrproduktionsmetoder, samt begreber der anvendes til at vurdere produktion og fødevarekvalitet. Herudover vil du arbejde med den historiske udvikling i landbrugs- og fødevareproduktionen, og de udfordringer, der forudses for videreudvikling i forhold til forbrugere, international konkurrence, foder- og fødevarekvalitetskrav, samt krav til reduceret miljøpåvirkning og dyrevelfærd. Desuden vil du opnå viden og erfaring med problemorienteret projektarbejde og skriftlig og mundtlig fremstilling af faglig relevante emner.

Faglige forudsætninger

Ingen.

Underviser

Troels Kristensen Troels.Kristensen@agrsci.dk

Ilse Ankjær Rasmussen

Kirsten Holst

Margrethe Therkildsen

Undervisnings- og arbejdsform

En vigtig del af undervisningen vil være case-analyser af centrale produktionsformer (med udgangspunkt i en fødevare eller et non-food produkt) suppleret med ekskursioner. Bl.a. besøges primære landbrugsbedrifter med husdyrhold og planteavl samt slagteri eller mejerivirksomhed. Cases behandles med udgangspunkt i problembaseret indlæring (PBL) i grupper. Ligeledes besøges DJF's forskningscentre, for at få indblik i hvordan der aktuelt forskes i problemstillingerne, og du introduceres til modelværktøjer, der kan bruges til analyse af aktuelle problemstillinger. Der vil indgå forelæsninger, kollokvier, projektrapporter og fremlæggelse af projektrapporter i plenum.

Dansk.

Litteratur

Kristensen, T. 2008 Introduktion til kvægproduktion. Kompendium

Introduktion til kvægets ernæring
DJF rapport husdyrbrug 54, kap 1

Drøvtyggere og fodermidler
DJF rapport husdyrbrug 53, kap 1-3.

Svinehold - en grundbog, Landbrugsforlaget, ISBN: 87 7470 934 8

 

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Godkendelse af 3 skriftlige projektrapporter. Afsluttende
individuel mundtlig eksamination af 30 minutters varighed over
et selvvalgt emne. Uden forberedelse og bedømmelse efter 7-trins
skalaen med intern censur.