[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Kaos og ikke-lineær fysik er et kursus på mellemniveau, som forudsætter de indledende kurser. Kurset giver de studerende fortrolighed med væsentlige metoder og synsvinkler, der sammen med kendskab til fænomener og begreber åbner for en forståelse af kaos og ikke-lineær fysik. De studerende vil gennem undervisningen møde eksempler på aktuelle problemer inden for grundforskning, hvor kaos spiller en væsentlig rolle. Gennem arbejdet med teoretiske modeller opnår de kendskab til opstilling og anvendelse af fysiske modeller som middel til en kvalitativ og kvantitativ forklaring af fænomener og processer. De studerende skal arbejde med tekster og numeriske eksempler fra internet og reflektere over indhold og argumentation samtidigt med, at de møder en perspektivering af faget.
Vi vil behandle emner som turbulens, Lorenz modellen, "strange attraktorer", ikke-lineære afbildinger, Feigenbaum periode-dobling, fraktaler, overgangen til kaos, pendulet, ikke-lineære oscillatorer, fase-låsning, kvasi-periodicitet, diagnostik, fraktal dimension, power spektre, Liaupunov eksponenter.
Indledende kurser
Hans Fogedby
6 timer om ugen fordelt mellem forelæsninger, øvelser, og anvendelse af internet
Materiale fra bøger, materiale fra nettet, noter.
Eksamen: 2. kvarter
Reeksamen: Efter aftale med faglærer
Institut for Fysik og Astronomi
Tilmelding på Institut for Fysik og Astronomi
Når kurset er færdigt forventes de studerende at kunne:
Der afholdes en mundtlig prøve. Prøven er individuel. Eksaminationstiden er 25 minutter. Der gives ingen forberedelsestid. Den studerende trækker et spørgsmål og giver en 10-15 minutters præsentation, derefter former eksaminationen sig som en faglig samtale mellem eksaminand og eksaminator. Medvirken af intern censor. Der gives én karakter efter 7-skalaen ud fra en helhedsvurdering.