Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Historisk Emne 2, kildenært emne, hold II, Det nordiske samfund ca. 800-1350 ( efterår 2008 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 3. semester
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Max. 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 10754

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstatione vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende

  • Har et så stort kendskab til sine opgivelser, at den studerende kan beskrive og analysere en historisk problemstilling i dybden.
  • selvstændigt kan finde og vurdere relevant materiale
  • kan arbejde selvstændigt med kilder
  • kan opstille en historisk problemstilling
  • kan analysere sin problemstilling vha. relevante metoder og kilder.

Indhold

Emnets geografiske afgrænsning bliver særlig Danmark og Island med hovedvægt på studier af historieskrivningen og lovmaterialet. Målet er at få en forståelse af det nordiske samfundets politiske udvikling, samt dets sociale struktur fra vikingetidens høvdingesamfund til højmiddelaldersamfundets mere centrale stater. Vi kommer særlig til at med at lægge vægt på at undersøge hvilke lighedstræk det fandtes mellem det islandske og danske samfund i middelalderen samtidig som spørgsmålet om forskellig udvikling også skal diskuteres. I denne sammenhæng bliver det vigtigt at læse det nordiske ind i en større Europæisk sammenhæng særlig med hovedvægt på udviklingen af kirke og kongemagt.

For det andre skal samfundets politiske kultur og mentalitet studeres med hovedvægt på de nyeste undersøgelser som findes baseret på sagalitteratur og historieskrivning. Til slut bliver så diskussion om højmiddelalderens lovmateriale behandlet ud i fra både et institutionelt perspektiv og et retskulturhistorisk synsvinkel.

Faglige forudsætninger

Ethvert af modulerne Historisk emne 1, Historisk emne 2, Historisk emne 3 og Valgfrit emne skal føje et kvalitativt nyt aspekt til studiet. Der må således ikke være både tematisk og kronologisk sammenfald mellem nogle af disse studerede emner.

Historisk emne 1 og Historisk emne 2 skal desuden placeres således, at det ene lægger hovedvægten før, og det andet lægger hovedvægten efter 1789. Det ene emne skal lægge hovedvægten på europæisk historie og/eller verdenshistorie, det andet skal lægge hovedvægten på dansk og/eller nordisk historie.

Den studerende kan først indstille sig til prøverne i Historisk emne 2 og 3, når prøverne i Historisk metode 1 og Historisk emne 1 er beståede.

Underviser

Agnes Arnorsdottir

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen foregår på hold som en dialog mellem underviseren og de studerende og koncentrerer sig i høj grad om vejledning i forbindelse med prøven.

Litteratur

Litteratur og kilder:

Det bliver nødvendigt, at anskaffe kompendium som blandt andet indeholder kopi af: Lund, Niels (red), Norden og Europa i vikingetid og tidlig middelalder, København 1994, samt et andet kompendium med kopi fra forskellige artikler og kilder. Følgende bøger skal læses.

Byock, Jesse, Viking Age Iceland, London 2001.

Ingesman, Per, Middelalderens Danmark. Kultur og samfund fra trosskifte til reformation, København 2001.

 

Anbefalet supplerende læsning

Gyldendal og Politikkens Danmarkshistorie bind 3-5.

Björn Thorsteinsson: Island, Politikens Danmarkshistorie. Århus 1985

Tid og sted

Fredag 8-11, bygning 1410, lokale 034 (første gang 5. september)

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i historie

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Fri skriftlig hjemmeopgave. Maks 20 sider inkl. et særskilt afsnit med metodeovervejelser over det benyttede kildemateriale.