Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Teknologi, miljø og naturkatastrofer ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: 1
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 25
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 13780

Formål

Kursets formal er at analysere og præsentere vigtige eksempler på menneske-miljø-interaktionen og teknologiske og miljømæssige forandringer fra menneskehedens tidlige historie til vore dage.

Indhold

Miljøforandringer og naturkatastrofer er problemer af stor og aktuel vigtighed og interesse. Disse problemer har også en historie. For at give en dybere forståelse af miljøforandringer og naturkatastrofer vil kurset udforske relationen mellem teknologi og miljø fra menneskehedens tidlige historie til slutningen af det 20. århundrede. Det vil give en beskrivelse af moderne forståelser af miljøhistoriens rolle i verdenshistorien og undersøge eksempler på miljøtransformationer og naturkatastrofer i historien. Blandt andet vil følgende spørgsmål blive diskuteret: Hvorfor har nogle samfund været meget succesfulde i deres udvikling, mens andre ikke har været det? Hvorfor har nogle samfund oplevet overlevelse og stabilitet over lang tid, mens andre ikke har? Hvordan opfattede, forklarede og håndterede forskellige samfund miljøforandringer og naturkatastrofer? I hvilket omfang har forskellige samfund bidraget til miljøforfald og naturkatastrofer? Der findes mange case studier, som giver grundlag for at understrege ændrede forhold til miljøet, teknologi og menneskelig indvirken og mentalitet. Et af de påfaldende resultater er, at i mange tilfælde var menneskelig indvirken medvirkende til katastrofer.

Faglige forudsætninger

Ingen specifikke.

Underviser

Mathias Heymann

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger og øvelser med mundtlige fremlæggelser. 3 timer per uge i 14 uger.

Litteratur

Jared Diamond, Guns, Germs, and Steel. The Fates of Human Societies (New York: Norton, 1997).

Joachim Radkau, Nature and power: A global history of the environment (Cambridge: Cambridge University Press, 2008).

Steinberg, Theodore, Acts of God: The unnatural history of natural disaster in America (Oxford: Oxford University Press, 2000).

Øvrigt materiale vil blive udleveret.

Tid og sted

torsdag 10-13 i 1110 i seminarrummet

Udbydes af Institut for Videnskabsstudier

Via selvbetjening eller ved henvendelse til Institut for Videnskabsstudier.

Kurset er henvendt til studerende ved humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab. For at opnå yderligere 10 ECTS point kan studerende tage Teknologihistorisk Projekt, som også udbydes af Institut for Videnskabsstudier.

Bedømmelse

Skriftlig opgave bedømt internt efter 7-trinsskalaen