Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Humanistisk sundhedsteknologi ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: kandidat
  • Semester/kvarter: semester
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning: 25
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 12005

Formål

Målet er at deltagerne opøver deres evne til at identificere og diskutere konkrete sundhedsteknologiske praksisser, herunder at kunne foreslå andre måder at undersøge og diskutere teknologianvendelse og forståelse med de berørte aktører.

Indhold

Målet er at deltagerne opøver deres evne til at identificere og diskutere konkrete sundhedsteknologiske praksisser, herunder at kunne foreslå andre måder at undersøge og diskutere teknologianvendelse og forståelse med de berørte aktører.

På kurset vil vi udforske teknologiforståelse og anvendelse i sundhedsvæsenet. I den offentlige debat om sundhedsvæsenet fremhæves (nye) teknologier ofte som løsningen på sundhedsvæsenets problemer. Dette kursus udfordrer antagelsen om at teknologi per definition er en ressource og vil snarere analyserer sundhedsteknologi som et tema. At teknologi indgår i sundhedsfaglig praksis er indiskutabelt, men det kan alligevel være frugtbart at diskutere bredt hvad sundhedsteknologi egentlig er og gør.

Sundhedsteknologi kan omfatte alt fra specifikke monitoreringsapparater som pulsmålere til elektroniske patientjournalsystemer og dokumentationsteknologier herunder teknologier, der anvendes til at dokumentere behandlingseffekter.

Kurset er eksplorativt, dvs. at der ikke vil foreligge en facitliste for, hvad teknologi er. Kurset vil kredse om en række tematikker som teknologibegreber (Foucault, STS, postfænomenologi), Patientbegreber (bruger, borger, klient, input-/outputsystem), Standardisering (orden/uorden, evidens), pervasive healthcare, ansvarlighed (moralsk, individuel, kollektiv), tilgange til undersøgelse af teknologi, validitet (kvalitativ/kvantitativ forskning).

Faglige forudsætninger

Underviser

Finn Olesen

Jette A. Clausen

 

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger og studenteroplæg

Litteratur

Kursets grundbog er The Body Multiple. Ontology in Medical Practice af Annemarie Mol. Durham NC: Duke University Press, 2002. Vi vil desuden læse tekster, der fokuserer på empiriske studier ud fra sociotekniske standpunkter (STS, ANT, postfænomenologi, Foucault).

Titel

Humanistisk sundhedsteknologi

Har de stud. mulighed for at samarb. med en ekstern partner

Nej

Kan indgå i uddannelsen som:

Inf 07: VOS 1-3, valgfag

Inf 05: Videregående fokusfag, VOS 1-2, specialeforb. fokusfag, breddefag VOS 1-3, valgfag

ITO 05/07: valgfag

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab

  • Fri hj.opg., bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur
  • Fri hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
  • Øvelsesopgaver, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur
  • Øvelsesopgaver, bedømt efter 7-skala med intern censur


Ifølge studieordningen