[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med kurset er at den studerende bliver i stand til at vurdere samspillet mellem management, produktion, sundhed og velfærd i husdyrproduktionssystemer. Målet er at den studerende kan analysere problemstillinger i en konkret husdyrproduktionsenhed og kan kombinere denne viden til relevante løsningsforslag.
Efter deltagelse i undervisningsforløbet vil de studerende være i stand til at:
Kurset handler om husdyrproduktion på besætningsniveau. Det er opbygget af en række segmenter bestående af forelæsninger med tilhørende øvelser. Parallelt hermed forløber et gruppeprojektarbejde, der med udgangspunkt i en casebesætning (malkekvægs- eller sobesætning) omfatter en helhedsorienteret vurdering af sammenhænge mellem produktion, sundhed og velfærd samt en analyse af produktionsresultaternes betydning for indtjeningen.
Emner for forelæsninger og øvelser:
Generel introduktion til husdyrproduktion (kvæg, svin, fjerkræ og mink), herunder forskellige produktionssystemers karakteristika. Ekskursion til forskellige husdyrproduktionssystemer.
Introduktion til centrale begreber til forståelse af en besætning som et system og styringen heraf
Introduktion til beslutningsstøtteteori og producentens målsætning
Introduktion til anvendt etologi
Introduktion til produktionsbetingede sygdomme
Introduktion til avlsplanlægning
Foderplanlægning (med fokus på produktion)
Dyrevelfærd; velfærdsindikatorer, dyrevelfærdsvurdering
Sammenhæng mellem produktion, sundhed (herunder smittespredning) og velfærd
Produktionsresultaternes betydning for indtjening
Redskaber til produktionsstyring og -overvågning
Gruppearbejde (forløber parallelt med undervisning og øvelser):
Organisering af projektgrupper
Introduktion til og valg af casebesætning (malkekvægs- / sobesætning)
Besøg casebesætning. Besætningsbeskrivelse inkl. producentens målsætning
Identificering af og arbejde med problemstillinger på casebesætning vedr. sammenhænge mellem. produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau
Opfølgende besætningsbesøg
Udarbejdelse af rapport (eksamensopgave)
Bachelorkurset "Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø" og "Komparativ Anatomi og Fysiologi" eller tilsvarende fag er ønskelige forudsætninger mht. udbytte af kurset, men er ikke obligatoriske forudsætninger. Endvidere forudsættes det, at den studerende har erfaring inden for projektarbejde, litteratursøgning og skriftlig afrapportering.
Jan Tind Sørensen (e-mail: JanTind.Sorensen@agrsci.dk )
(kursusansvarlig) samt relevante forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og eksterne forskere.
Kurset vil bestå af 14 segmenter. For hvert segment vil der være forelæsninger, tilhørende øvelser og parallelt hermed projektorienteret gruppearbejde. I forløbet gennemføres desuden 2 ekskursioner.
Kursets omfang i timer for den studerende:
Forelæsninger (4 timer pr. hver af 14 segmenter) 56
Forberedelse (2½ timer pr. forelæsningstime) 140
Øvelser (4 timer pr. hver af 14 segmenter) 56
Projektarbejde (inkl. forberedelse til eksamen) 131
Ekskursioner (2 dage) 20
Eksamen 2
I alt timer 405
Uddrag af Kristensen, A.R.; Jørgensen, E. and Toft, N. 2008. Herd Management Science. I. Basic concepts. SL books, ISBN 877980788, samt originallitteratur.
45 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse, baseret på
læringsmål og projektrapporten. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med intern censur.
Deltagelse i eksamen forudsætter en godkendt projektrapport.