Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Husdyrproduktion, -sundhed og -velfærd ( efterår 2008 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: / 1. og 2. kvarter.
  • Timer per uge: 8 timer
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11755

Formål

Formålet med kurset er at den studerende bliver i stand til at vurdere samspillet mellem management, produktion, sundhed og velfærd i husdyrproduktionssystemer. Målet er at den studerende kan analysere problemstillinger i en konkret husdyrproduktionsenhed og kan kombinere denne viden til relevante løsningsforslag.

Læringsmål

Efter deltagelse i undervisningsforløbet vil de studerende være i stand til at:

  • vurdere samspillet imellem system, management, produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau
  • forklare produktionsresultaternes betydning for indtjeningen
  • forklare og anvende principper for identificering af producentens målsætning
  • udvælge og anvende værktøjer til styring og overvågning af produktion, husdyrsundhed og dyrevelfærd på besætningsniveau (produktionsprognoser, velfærdsvurdering, risikovurdering)

 

Indhold

Kurset handler om husdyrproduktion på besætningsniveau. Det er opbygget af en række segmenter bestående af forelæsninger med tilhørende øvelser. Parallelt hermed forløber et gruppeprojektarbejde, der med udgangspunkt i en casebesætning (malkekvægs- eller sobesætning) omfatter en helhedsorienteret vurdering af sammenhænge mellem produktion, sundhed og velfærd samt en analyse af produktionsresultaternes betydning for indtjeningen.

Emner for forelæsninger og øvelser:

Generel introduktion til husdyrproduktion (kvæg, svin, fjerkræ og mink), herunder forskellige produktionssystemers karakteristika. Ekskursion til forskellige husdyrproduktionssystemer.

Introduktion til centrale begreber til forståelse af en besætning som et system og styringen heraf

Introduktion til beslutningsstøtteteori og producentens målsætning

Introduktion til anvendt etologi

Introduktion til produktionsbetingede sygdomme

Introduktion til avlsplanlægning

 

Foderplanlægning (med fokus på produktion)

Dyrevelfærd; velfærdsindikatorer, dyrevelfærdsvurdering

Sammenhæng mellem produktion, sundhed (herunder smittespredning) og velfærd

 

Produktionsresultaternes betydning for indtjening

Redskaber til produktionsstyring og -overvågning

Gruppearbejde (forløber parallelt med undervisning og øvelser):

Organisering af projektgrupper

Introduktion til og valg af casebesætning (malkekvægs- / sobesætning)

Besøg casebesætning. Besætningsbeskrivelse inkl. producentens målsætning

Identificering af og arbejde med problemstillinger på casebesætning vedr. sammenhænge mellem. produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau

Opfølgende besætningsbesøg

Udarbejdelse af rapport (eksamensopgave)

 

 

Faglige forudsætninger

Bachelorkurset "Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø" og "Komparativ Anatomi og Fysiologi" eller tilsvarende fag er ønskelige forudsætninger mht. udbytte af kurset, men er ikke obligatoriske forudsætninger. Endvidere forudsættes det, at den studerende har erfaring inden for projektarbejde, litteratursøgning og skriftlig afrapportering.

Underviser

Jan Tind Sørensen (e-mail: JanTind.Sorensen@agrsci.dk )

(kursusansvarlig) samt relevante forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og eksterne forskere.

Undervisnings- og arbejdsform

Kurset vil bestå af 14 segmenter. For hvert segment vil der være forelæsninger, tilhørende øvelser og parallelt hermed projektorienteret gruppearbejde. I forløbet gennemføres desuden 2 ekskursioner.

 

Kursets omfang i timer for den studerende:

Forelæsninger (4 timer pr. hver af 14 segmenter) 56

Forberedelse (2½ timer pr. forelæsningstime) 140

Øvelser (4 timer pr. hver af 14 segmenter) 56

Projektarbejde (inkl. forberedelse til eksamen) 131

Ekskursioner (2 dage) 20

Eksamen 2

I alt timer 405

Litteratur

Uddrag af  Kristensen, A.R.; Jørgensen, E. and Toft, N. 2008. Herd Management Science. I. Basic concepts. SL books, ISBN 877980788, samt originallitteratur.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, jordbrug i et globalt perspektiv

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


45 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse, baseret på
læringsmål og projektrapporten. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med intern censur.

Deltagelse i eksamen forudsætter en godkendt projektrapport.