[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med dette videregående kursus er, at den studerende opnår en tilstrækkelig baggrund for at kunne beskrive og kvantificere de enkelte næringsstoffers omsætning både i fordøjelseskanalen og intermediært hos husdyr. Dette sker bl.a. på baggrund af et solidt kendskab til fodermidlernes ernæringsmæssige sammensætning og husdyrenes anatomi og fysiologi. Den erhvervede viden vil sætte den studerende i stand til at vurdere husdyrenes behov for næringsstoffer og energi til givne livsytringer (vækst, laktation, æglægning, pelssætning, reproduktion).
Målet er, at de studerende efter at have deltaget i undervisningsaktiviteterne kan:
· beskrive metoder til bestemmelse af fodermidlers indhold af næringsstoffer og næringsstoffernes tilgængelighed samt kendskab til indhold af næringsstoffer i de mest almindeligt anvendte fodermidler
· beregne et fodermiddels energi- og næringsstofværdi og relatere det til de forskellige husdyrs livsytringer og behov under forskellige produktionsforhold
· kvantificere de enkelte næringsstoffers fordøjelse og absorption i de enkelte afsnit af fordøjelseskanalen hos forskellige husdyr
· kvantificere de enkelte næringsstoffers puljer og omsætning i forskellige organer og væv
· analysere samspillet i omsætningen af de forskellige næringsstoffer hos forskellige husdyr
· forudsige produktionsrespons på baggrund af en given foderration for forskellige husdyr og forklare hvorledes foderrationen påvirker produkternes sammensætning
· beskrive anvendte og teoretiske modeller/metoder som redskaber til forudsigelse af omsætningen af næringsstoffer på f.eks. dyre-, vævs- eller organniveau
Kurset er opbygget som 7 på hinanden efterfølgende selvstændige segmenter (foreløbig udgave):
I:
Almindeligt anvendte fodermidlers karakteristika samt energi- og næringsstofværdi
Foderstofanalyse og bestemmelse af fordøjelighed
Fysiologiske og ernæringsmæssige forskelle mellem husdyr (drøvtyggere vs. enmavede)
Faktorer som regulerer foderoptagelse, appetitregulering
II:
Kvantificering af fordøjelse og absorption af næringsstoffer i de forskellige afsnit af fordøjelseskanalen
Interaktion mellem næringsstoffer
Anvendte metoder til kvantificering af fordøjelse og absorption
III:
Fordeling af næringsstoffer mellem forskellige væv og organer og intermediær omsætning
Regulering af næringsstoffordeling og intermediær omsætning
IV+V:
Det enkelte dyrs behov for energi og næringsstoffer til givne livsytringer (vækst, laktation, æglægning, pelssætning, reproduktion)
VI:
Modeller og eksperimentelle metoder til beskrivelse af omsætning af næringsstoffer på organ- og dyreniveau
VII:
Foderets betydning for produkternes sammensætning og kvalitet.
Introduktion til sygdomme relateret til fodring.
Bachelorkurserne Komparativ husdyranatomi og fysiologi og Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø eller tilsvarende fag er ønskelige forudsætninger mht. udbytte af kurset, men er ikke obligatoriske forudsætninger. Endvidere forudsættes det, at den studerende har erfaring inden for projektarbejde, litteratursøgning og skriftlig afrapportering.
Peter Lund (e-mail: Peter.Lund@agrsci.dk) (kursusansvarlig) og Jan ærum Nørgaard samt relevante forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og eksterne forskere.
Kurset vil bestå af segmenter, som indbefatter både forelæsninger og teoretiske øvelser. I grupper udarbejdes små projektopgaver i forbindelse med hvert segment på baggrund af regneopgaver og perspektiveringsspørgsmål, og segmenterne afsluttes løbende med obligatorisk gruppefremlæggelse og opponering. I visse segmenter kan der evt. indgå praktiske laboratorieøvelser på Forskningscenter Foulum i forbindelse med ekskursionen i stedet for teoretiske øvelser.
Timebudget
Forelæsninger 56
Øvelser 56
Fremlæggelse/opponering 14
Forberedelse 140
Projektarbejde 126
Ekskursioner 11
Eksamen 2
Total 405
Engelsk (dansk)
Originallitteratur i form af reviews og artikler fra internationale tidsskrifter, samt lærebøger inden for husdyrernæring og -fysiologi.
Animal Nutrition, 6th Ed., 2002, P. McDonald et al., Pearson Education Limited, ISBN: 978-0-582-41906-3
og
Textbook of Veterinary Physiology, 4th Ed., 2007, J.G. Cunningham & B.G. Klein, Saunders Elsevier, ISBN: 978-1-4160-3610-4
30 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse, baseret på
læringsmål og projektrapporter. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med ekstern censur.
Deltagelse i eksamen forudsætter fire godkendte projektrapporter.