[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med kurset er, at den studerende opnår en viden, der sikrer en kritisk og analyserende tilgang til økologisk jordbrug som fødevareproducent og aktør på andre områder af samfundsmæssige interesse. Målet er, at den studerende opnår indsigt i, hvordan økologisk jordbrug påvirker mængden og kvaliteten af fødevarer, hvilken indflydelse produktionen har på naturværdier, miljøkvalitet, ressourceforbrug og husdyrvelfærd, og hvilke forskelle og ligheder der er til konventionelle produktionsmetoder.
Efter kurset kan den studerende:
Med udgangspunkt i økologisk jordbrug har kurset fokus på de relationer, der eksisterer i spændingsfeltet mellem økologisk jordbrug og samfundet, herunder hensynet til kvalitet og miljø samt muligheder for udvikling. Først identificeres hvorledes økologisk jordbrug påvirkes af samfundsmekanismer som støtteordninger, certificering, forarbejdnings- og forhandlerled samt forbrugeropfattelser og interesseorganisationer. Derefter arbejdes mere dybdegående med kvalitetsopfattelser og produktionens påvirkning af det omgivende miljø. Kvalitetsopfattelse og kvalitetsmål diskuteres og analyseres i forhold til produkter, naturværdier, produktionsintensitet og husdyrvelfærd. De miljø- og ressourcemæssige forhold analyses i forhold til bæredygtighed. Analyserne inkluderer sammenligninger inden for og mellem forskellige produktionssystemer, herunder økologiske og konventionelle, og anvender værktøjer som livscyklusanalyser, stofbalancer og velfærdsvurderinger. Udviklingsmuligheder for økologisk jordbrug vurderes i forhold til de økologiske værdier, herunder bl.a. muligheder for produktion uden tilførsel af konventionel husdyrgødning, avl og forædling af husdyr og plantemateriale, anvendelse af robotteknologi samt alternative produktionsmetoder som biodynamisk jordbrug og homøopatisk medicin. Arbejdsformen baseres på forelæsninger, kollokvier, projektarbejde samt på et solidt videnskabeligt litteraturgrundlag. Til hvert af de fire temaer etableres grupper, der udarbejder en projektopgave. Projektopgaven fremlægges og alle grupper vil være opponenter på en anden gruppes opgave. Kursets grundtone er en engageret, kritisk og analyserende tilgang til fagområdet med input fra aktører inden for økologien samt tæt forankring i aktive forskningsmiljøer.
Bacheloruddannelsen ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet, eller tilsvarende bacheloruddannelse er nødvendig.
Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og gæsteforskere. Kursusansvarlig: John E Hermansen, DJF, Foulum. Tlf.: 89 99 1236, e-mail: John.Hermansen@agrsci.dk .
En blanding af forelæsninger, kollokvier og teoretiske øvelser samt gruppeprojekter med udarbejdelse af projektrapporter.
Engelsk, medmindre samtlige studerende accepterer dansk
Uddrag af lærebøger suppleret med artikler. Nærmere oplysning ved kursusstart.
30 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse, baseret på læringsmål og en selvvalgt projektrapport.
Karakter efter 7-trinsskalaen. Intern censur.
Deltagelse i eksamen forudsætter godkendte projektrapporter.