[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Ved bedømmelsen lægges vægt på i hvilket omfang den studerende
- kan analysere danske sætninger (i både skrift og tale) morfologisk og syntaktisk med behørigt hensyn til betydning og det danske sprogs udtryksmuligheder
- har indsigt i grammatikkens grundlæggende analysekategorier og -metoder
Dansk er et eksotisk sprog. På dette kursus skal vi dykke ned i de grammatiske sider af dette mærkelige sprog. Formålet er både at bruge det kendte (det danske sprog) som indgang til at forstå hvordan sprog er opbygget mere generelt og at vise hvor forunderligt det sprog man lige troede man kendte, egentlig er. Vi undersøger moderne dansk, både talesprog og skriftsprog. De områder som behandles, er morfologi (bøjninger og afledninger), syntaks (led- og ordstilling) og leksis (ordforråd).
Jakob Steensig
Undervisningen vil basere sig på læsning af grammatiske beskrivelser og på analyseøvelser. Undervisningen vil veksle mellem oplæg fra underviser og fra studerende. Studerende løser opgaver i studiegrupper og fremlægger dem mundtligt eller skriftligt på elektronisk konference og/eller til undervisningen.
Dansk.
Som tekstbog anvendes Arndt, Hans (1997): Grammatisk analyse. Århus: Inst. f. Lingvistik. Denne tekst vil kunne købes ved begyndelsen af kurset hos sekretæren
eller Christensen, R. Z & L. Christensen (2005): Dansk grammatik. Odense: Syddansk Universitetsforlag
Besked udsendes til tilmeldte før kursets start.
To bundne skriftlige hjemmeopgaver som hver tæller 50 %. Disse udleveres undervejs på kurset og skal begge to afleveres efter tre dage.