Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Bioteknologi i fødevareproduktion ( efterår 2008 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus
  • Semester/kvarter: 2. kvarter
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 12510

Formål

Aims

The objective of the course is to provide insight in the use of biotechnology in food production and create insight in the myth and the real concern concerning the use of GMO.

 

Teaching goals

When the course is finished it is expected that the students are able to:

  • Describe the biotechnologies relevant in food production.
  • Overview of the status of the use of biotechnology in food production.
  • Review the possibilities and perspectives in the use of biotechnology.
  • Describe the ethical problems connected to the employment of biotechnology in the food production.

Obligatorisk program

Ekskursion til Flakkebjerg

Indhold

Indhold

Følgende temaer bliver dækket af kurset:

  • Perspektiverne for bioteknologiske metoder i plante og husdyrforædling, indeholdende genetiske markører, transcriptomics, proteomics and metabolomics.
  • Kombineret brug af bioteknologi og reproduktive teknologier i husdyrforædlingen.
  • Overblik over metoder anvendt i fremstillingen af GMO`er.
  • Overblik over hovedmålene for forbedrede afgrøderplanter beskrevet igennem danske initiativer. Muligheder gennem bioteknologi og forædling.
  • Kurset vil give et overblik over de i verden eksisterende første og anden generations GM planter. Spørgsmål såsom hvilke problemer kan løses med den næste generation af GM planter? vil blive behandlet.
  • Etiske aspekter og risikovurdering.
  • Molekylær lanbrug i planter og dyr.
  • Funktionelle fødevarer.

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

  • Beskrive hvilke bioteknologier der er relevante for fødevareproduktion.
  • Beskrive status for anvendelsen af bioteknologi i fødevareproduktion
  • Redegøre for muligheder og perspektiver ved anvendelse af bioteknolgiske metoder.
  • Redegøre for etiske problemstillinger i relation til anvendelsen af bioteknologi i fødevareproduktion

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Ansvarlig faglærer

Navn: Henrik Brinch-Pedersen
Universitetsadresse: Institut for Genetik og Bioteknologi, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Forsøgsvej 1, 4200 Slagelse
Telefonnummer: 8999 1900
Direkte telefonnummer: 8999 3651
E-mail: Henrik.BrinchPedersen@agrsci.dk
Web: www.agrsci.dk

Øvrige lærere

Preben B. Holm, Peer Berg

Undervisnings- og arbejdsform

14 Forelæsninger

28 Teoretiske øvelser

1x2 Forelæsninger/uge, 1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger

Materiale: Engelsk

Undervisningssprog: Dansk

Litteratur

Lærebog: PLANTS, GENES, AND CROP BIOTECHNOLOGY (2003)

Forfattere: M. J. Chrispeels & D. E. Sadava

Forlag: Jones and Bartlett Publishers

ISBN No: 0-7637-1586-7

Kursushjemmeside

www.aula.au.dk

Formål

Mål

At give et overblik i brugen af bioteknologi i fødevare produktion samt give indsigt i de myter og reelle bekymringer der er i brugen af GMO.

 

 

Eksamensterminer

Eksamen: efter 2. kvarter
Reeksamen: efter 4. kvarter

Udbyder

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Indgår i følgende fagpakker

Fødevareproduktion

Særligt om dette kursus

Sjette kursus i fagpakken: Fødevareproduktion

Studieordning og bedømmelse


Fagpakke: Fødevareproduktion

  • Multiple-choice, bedømt efter 7-skala med intern censur


  • 4 timer skriftlig eksamen med hjælpemidler
  • 7-trinsskala
  • intern censor