Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Fødevarekvalitet ( efterår 2008 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus
  • Semester/kvarter: 1. kvarter
  • Timer per uge: 6
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 12457

Formål

Formålet med kurset er at de studerende får en grundlæggende forståelse for begrebet fødevarekvalitet, hvad det består af, hvordan det måles og hvordan man kan påvirke kvaliteten både i det levende væv og efter høst/slagtning gennem behandlingen af råvaren og dens efterfølgende forarbejdning.

Obligatorisk program

Ekskursion til en virksomhed

Indhold

Indhold:

Kurset omfatter de danske fødevarer, kød, mælk og æg og plantebaserede fødevarer og følgende temaer indgår i kurset.

 

· Kvalitetsopfattelser fra producent til forbruger.

· Mælke- og ægkvalitet med fokus på fedt og flavour samt sammensætning og funktionalitet af proteiner.

· Kvalitetsmæssige konsekvenser ved anvendelse af forskellige malkningsteknologier og behandlingen af mælken i primær produktionsleddet.

· Plantebaseret fødevarekvalitet med fokus på komponenter der har betydning for spisekvalitet og sundhed.

· Holdbarhed af såvel rå som forarbejdede planteprodukter.

· Kødkvalitet med fokus på sammensætning, vandbindingsevne, farve og sensorisk kvalitet i forskellige arter og racer.

· Muskelvækst og energistofskifte og betydning for kvaliteten

· Genetiske og miljømæssige effekter på råvarekvaliteten og råvarens forarbejdningsegenskaber

 

Hvor det er muligt anlægges en molekylær biologisk vinkel.

 

Faglige forudsætninger

Et basalt kendskab til biologiske begreber.

Underviser

Ansvarlig faglærer

Navn: Poul Henckel

Universitetsadresse: Institut for Råvarekvalitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Blichers Allé 20, Postbox 50, 8830 Tjele

Telefon: 8999 1900

Direkte: 8999 1239

E-mail: poul.henckel@agrsci.dk

 

Andre undervisere: Lotte Bach Larsen, Lars Wiking, Merete Edelenbos

Undervisnings- og arbejdsform

14 Forelæsninger

28 Teoretiske øvelser

1x2 Forelæsninger/uge, 1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger.

Materiale: Engelsk/Dansk
Undervisningssprog: Dansk

Litteratur

Noter:

 

Kursushjemmeside

www.aula.au.dk

Eksamensterminer

Eksamen: efter 1. kvarter
Reeksamen: efter 2. kvarter

Udbyder

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Indgår i følgende fagpakker

Fødevareproduktion

Særligt om dette kursus

Femte kursus i fagpakken: Fødevareproduktion

Læringsmål

Den studerende skal ved kursets afslutning kunne

 

  • Redegøre for de væsentligste kvalitetsegenskaber både i råvaren og den færdigt forarbejdede fødevarer og kunne angive metoder til måling af disse.
  • Redegøre for hvilken betydning genetiske og miljømæssige forhold under væksten, qua sin indflydelse på fysiologien af det levende væv, har på kvalitetsegenskaberne i råvaren.
  • Redegøre for hvordan selve behandlingen af råvaren påvirker kvalitetsegenskaberne, og hvilken betydning det kan have for forarbejdningsegenskaberne af råvaren og spisekvaliteten.
  • Identificere kvalitetsproblemer ved en given produktion, lokalisere på hvilket niveau/niveauer i produktion problemet kan opstå og foreslå løsningsmodeller for problemet.

Studieordning og bedømmelse


Fagpakke: Fødevareproduktion

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


  • 3-timers skriftlig eksamen med hjælpemidler
  • 7-trinsskala
  • ekstern censur