[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med kurset er at de studerende får en grundlæggende forståelse for begrebet fødevarekvalitet, hvad det består af, hvordan det måles og hvordan man kan påvirke kvaliteten både i det levende væv og efter høst/slagtning gennem behandlingen af råvaren og dens efterfølgende forarbejdning.
Ekskursion til en virksomhed
Indhold:
Kurset omfatter de danske fødevarer, kød, mælk og æg og plantebaserede fødevarer og følgende temaer indgår i kurset.
· Kvalitetsopfattelser fra producent til forbruger.
· Mælke- og ægkvalitet med fokus på fedt og flavour samt sammensætning og funktionalitet af proteiner.
· Kvalitetsmæssige konsekvenser ved anvendelse af forskellige malkningsteknologier og behandlingen af mælken i primær produktionsleddet.
· Plantebaseret fødevarekvalitet med fokus på komponenter der har betydning for spisekvalitet og sundhed.
· Holdbarhed af såvel rå som forarbejdede planteprodukter.
· Kødkvalitet med fokus på sammensætning, vandbindingsevne, farve og sensorisk kvalitet i forskellige arter og racer.
· Muskelvækst og energistofskifte og betydning for kvaliteten
· Genetiske og miljømæssige effekter på råvarekvaliteten og råvarens forarbejdningsegenskaber
Hvor det er muligt anlægges en molekylær biologisk vinkel.
Et basalt kendskab til biologiske begreber.
Navn: Poul Henckel
Universitetsadresse: Institut for Råvarekvalitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Blichers Allé 20, Postbox 50, 8830 Tjele
Telefon: 8999 1900
Direkte: 8999 1239
E-mail: poul.henckel@agrsci.dk
Andre undervisere: Lotte Bach Larsen, Lars Wiking, Merete Edelenbos
14 Forelæsninger
28 Teoretiske øvelser
1x2 Forelæsninger/uge, 1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger.
Materiale: Engelsk/Dansk
Undervisningssprog: Dansk
Noter:
Eksamen: efter 1. kvarter
Reeksamen: efter 2. kvarter
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Fødevareproduktion
Femte kursus i fagpakken: Fødevareproduktion
Den studerende skal ved kursets afslutning kunne