Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Videregående molekylær ernæring ( efterår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 2. og 3. kvarter.
  • Timer per uge: 4 timer.
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11859

Formål

Kursets formål er at give den studerende en detaljeret indføring i kostens betydning for den humane sundhedstilstand på molekylært niveau. Herunder kostens indflydelse på udvikling af fx. livsstilssygdomme, herunder hjerte-karsygdomme og kræft.

Læringsmål

Deltagerne skal ved afslutningen af kurset kunne :

  • redegøre for baggrund og indhold i en række centrale problemstillinger inden for kostens betydning for udvikling af livsstilssygdomme
  • vurdere muligheder og begrænsninger for kostens betydning for sundhedstilstanden på individ og populationsniveau
  • beskrive baggrunden og rammerne for en række eksisterende kost- interventionsstudier
  • analysere bagvedliggende molekylære mekanismer i human ernæring
  • søge efter faglige oplysninger i videnskabelig litteratur og anvende dette i fremlæggelser af på forhånd specificerede emner inden for kursets område

Indhold

De fleste livsstilssygdomme kan tilskrives kostmæssige forhold. Kosten har således stor betydning for helbredet livet igennem, og ændringer i denne kan benyttes såvel præventivt overfor livsstilssygdomme, samt i direkte behandling af en række sygdomme.

I dette kursus vil vi gennemgå kostens indflydelse på menneskets sundhed og sygdom på molekylært niveau. Kurset vil behandle en række centrale emner såsom; appetitregulering, fejlernæring, fedme og hjerte-karsygdomme, metabolisk syndrom, diabetes, kost og kræft, kost og kronisk inflammation, fødevareallergi og intolerance.

Faglige forudsætninger

Minimum 60 ECTS inden for molekylærbiologiske fag.

Almen molekylær ernæring.

Underviser

Ansvarshavende lærer:

Bjørn Richelsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Kontaktperson Per Bendix Jeppesen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,

Medicinsk Endokrinologisk Afdeling C, Århus Sygehus, Tage-Hansens Gade 2,
8000 Århus C

Tlf.: 8949 7735; Email: per.bendix.jeppesen@ki.au.dk

 

Øvrige lærere:

Steen B. Pedersen mfl., Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

NN.

Undervisnings- og arbejdsform

2 x 2 timer i 14 uger.

Kombination af forelæsninger, kollokvier, diskussioner og studenterpræsentationer.

Materiale: Engelsk.

Undervisningssprog: Engelsk, men såfremt alle deltagerne kan dansk, vil undervisningen kunne foregå på dansk.

Litteratur

Introduction to Human Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Nutrition and Metabolism (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Public Health Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Clinical Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney

samt original litteratur.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i medicinalkemi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med intern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


3 timers skriftlig eksamen med alle normale hjælpemidler.
Eksamen kan aflægges med PC. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med intern censur.