Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Stress Management og Arbejdspsykologi: Fra klinisk praksis til forskning til intervention ( efterår 2008 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: KAND
  • Semester/kvarter: 2. eller 3. semester
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Der kræves tilmelding til undervisningen. Se www.psy.au.dk "Tilmelding til undervisning og vejledning, Efteråret 2008".
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 13352

Formål

Se Studieordningen for Kandidatuddannelsen, 2007 på www.psy.au.dk .

Indhold

Det er svært at åbne en avis uden at støde på begrebet stress, og praktiserende psykologer og de arbejdsklinikkerne i Danmark oplever i disse år en stor stigning i antallet af henvendelser fra mennesker, som har udviklet alvorlige symptomer på stress. Visse eksperter hævder, at stress bliver dette århundredes store udfordring og ikke mindst en udfordring for kommende arbejdspsykologer.

Mange hævder at arbejdet i dag stiller større krav og arbejdspresset er højre end tidligere. På seminaret vil det blive diskuteret om det giver mening kun at betragte belastende arbejdsforhold som helt og holdent eksternt og uafhængigt af individet. Spørgsmålet er derfor, hvorledes arbejdets karakteristika eksternt for individet kan være relateret til stressreaktioner internt i individet.

På seminaret diskuteres hvorledes det psykosociale arbejdsmiljø må kobles til patientens personlige karakteristika og til organisationens karakteristika og for at forstå, hvad de bagvedliggende årsager til stress kan være. Arbejdets karakteristika kan opfattes, som forhold, der også skabes gennem den mening menneskets giver arbejdet, men traditionelle opfattelser af stress og coping medtager ikke menneskets pro-aktive indvirkning i at skabe arbejdets karakteristika. Organisatoriske karakteristika tænkes specifik på, at det er nødvendigt at forstå organisationens kultur, hvis man skal forstå hvorledes mennesker i organisationer vurderer og reagerer.

Ud over betydningen af særlige personlige karakteristika i stress processen vil også aspekter som informationsbearbejdning samt den personlige mening med arbejdet blive inddraget stress processen.

Ud over de traditionelle faktorer i det psykosociale arbejdsmiljø viser både forskningen og den kliniske virkelighed at specifikke belastende hændelser som mobning og arbejdsrelateret vold kan udløse alvorlige symptomer på stress hos ofrene for disse hændelser. Symptomerne på stress vil blive diskuteret i forhold til eksisterende diagnoser og beslægtede begreber som angst, depression, udbrændthed og tilpasningsreaktioner samt de problemstillinger der er omkring stress i forhold til arbejdsskadesystemet.

Ud fra case beskrivelser fra underviserens daglige klientarbejde og udredningsarbejde som personalepsykolog i Region Midts HR afdeling inddrages relevante teoretiske aspekter og empiri omkring det psykosociale arbejdsmiljø ligesom relevante interventionsstrategier både på de organisatoriske plan såvel på de individuelle plan vil blive belyst og diskuteret.

De forskellige metodiske tilgange, som den empiriske litteratur er baseret på, vil blive drøftet med baggrund i praktiske eksempler på forskningsprocessen ud fra underviserens aktuelle medvirken i forskningsbaserede behandlingsprojekter ift. stress samt ud fra den daglige praksis som personalepsykolog i en stor organisation.

Undervisningen vil veksle mellem oplæg fra underviseren og studerende, diskussion, gæster og videoklip. Godkendelse for deltagelse opnås ved at den studerende afholder et eller flere oplæg, som vurderes internt uden medvirken af en censor. Undervisningen vil derfor også være baseret på oplæg fra de studerende og seminaret forudsætter på denne måde aktiv studenterdeltagelse. Endvidere kræves tilstedeværelse i 80 % af undervisningen.

 

Aula-adresse: PSYE08LPA

Faglige forudsætninger

Grundfag B, Arbejds- og organisationspsykologi skal være bestået

Underviser

Cand.psych., Ph.d., Lars Peter Sønderbo Andersen. Personalepsykolog Region Midt.

Undervisnings- og arbejdsform

Gruppeundervisning inkl. vejledning

Litteratur

Undervisningsplan og litteratur præsenteres første gang.

Undervisningstidspunkt og sted

Mandag 13-16. lokale 235, bygning 1481

Første gang: 8. september

Særlige bemærkninger

Ingen

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i psykologi

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur


1. Deltagelse: 80% tilstedeværelse samt aktiv deltagelse ved 1-2 mundtlige oplæg +

2. Skriftlig opgave, 20 sider, ekstern/7-trins skala.