Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Gruppefænomenet - På ekspedition i gruppens ubevidste ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BAC
  • Semester/kvarter: 5. semester
  • Timer per uge: 12-14 gange à 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Der kræves tilmelding til undervisningen. Se http://psy.au.dk/undervisning/undervisningstilmelding-regler-og-frister/
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 27895

Formål

Formål

Formålet med faget er, at den studerende via almenpsykologien fordyber sig i et særligt genstandsområde og/eller problemstilling inden for det psykologiske domæne. Denne fordybelse tjener som faglig inspiration og vejledning til bachelorafhandlingen.

Fagets formål er endvidere, at den studerende tilegner sig viden om forskning og centrale teoridannelser inden for fagets genstandsområde og/eller problemstilling. Formålet er endvidere at den studerende gennem aktiv deltagelse i undervisningen kan redegøre for denne viden, bruge denne viden over for fagets problemstillinger i fagets domæne og genstandsområder, samt forme sin redegørelse for og brug af viden på en videnskabelig måde.

Domænet

Et opgaveseminar beskæftiger sig med et eller flere genstandsområder og/eller problemstillinger inden for det almenpsykologiske domæne.

Indhold

Alle mennesker har erfaringer med grupper, men kun de færreste har en dybere forståelse af de psykologiske mekanismer, der bestemmer, om grupper udvikler sig i konstruktiv eller destruktiv retning. Dette seminar har til formål at udforske gruppeprocesser med særlig fokus på de ubevidste processer, der regulerer og nogle gange dysregulerer gruppens stemning, mentalitet og evne til at løse sin hovedopgave. Undervejs vil vi komme til at arbejde med emner som grupppedannelse og -udvikling, lederskab og følgeskab, projektiv identifikation og dynamisk rollefordeling, kollektive grundantagelser, intergruppedynamikker samt gruppens destruktive og kreative potentialer.

Fagets fagkode (AULA): PSYE10TB

Faglige forudsætninger

Det forudsættes, at grundfagene er bestået.

Underviser

Ekstern Lektor, Cand. Psych. Timo Klindt Bohni

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningsformen veksler mellem teoretiske oplæg, diskussioner, samt refleksioner og øvelser, der har til formål at undersøge gruppeprocesser her-og-nu. Det forudsættes således, at deltagerne er villige til at indgå i en delvis oplevelsesbaseret læringsform, hvor de studerende lærer om gruppeprocesser ved at være i dem.

Litteratur

Litteraturen vil i overvejende grad være psykodynamisk med særlig vægt på teoretikere indenfor Gruppeanalysen og Tavistock traditionen. Endelig litteraturliste vil blive udleveret ved seminarets start.

Undervisningstidspunkt og sted

Onsdag 12-15 i bygning 1481/lokale 233

Første gang: 8. sept. 2010

Særlige bemærkninger

Der ydes ikke BAC vejledning

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i psykologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


80 % aktiv deltagelse