Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Genopretning af vådområder, vandløb og søer ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus, valgfag.
  • Semester/kvarter: 3. semester, 1. og 2. kvarter.
  • Timer per uge: 2-6 forelæsninger/øvelser pr uge. Obligatorisk program: Deltagelse i øvelser og projekbaseret gruppe arbejde og feltkurser.
  • Deltagerbegrænsning: 24.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25545

Formål

Kurset sigter mod at give de studerende en tværfaglig forståelse af genopretningen af vådområder, vandløb og søer. Dette vil omfatte en grundlæggende forståelse af de biogeokemiske, hydrologiske og økologiske processer i vådområder og akvatiske systemer. På denne baggrund stræber kurset endvidere mod at give indsigt i, hvordan den økologiske tilstand i søer, vandløb og vådområder kan forbedres, metoderne anvendes og resultaterne opnås i Danmark.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes de studerende at kunne:
Demonstrere overblik over tilstanden og udviklingen i danske søer, vandløb og vådområder.
Beskrive og forklare de grundlæggende hydrologiske og biogeokemiske processer, der styrer næringsstofomdannelsen i vådområder og søer.
Beskrive og forklare de vigtigste virkemidler til genopretning af vådområder, vandløb og søer og forstå de grundlæggende mekanismer og redskaber bag disse.
Analysere og fremsætte forslag til specifikke genopretningsprojekter i søer, vandløb og vådområder.

Indhold

Der vil blive givet en generel introduktion til udviklingen af det danske landskab og til menneskets indvirkning på dette landskab og dets ferskvands- og vådområdeøkosystemer.
Dette vil omfatte en grundlæggende beskrivelse af de biogeokemiske, hydrologiske og økologiske processer.
Principperne bag og potentialet for genopretning af vådområder, vandløb og søer vil blive præsenteret og diskuteret i tre hovedtemaer.
Erfaringer og konklusioner fra og perspektiver for danske genopretningsprojekter vil blive evalueret.

Faglige forudsætninger

Underviser

Kursus ansvarlige: Martin Søndergaard, senior forsker, AU-NERI and Charlotte Kjærgaard, senior forsker, AU-DJF. Eksperter vil varetage undervisningen indenfor deres fagområder, fx forskningsprofessor Brian Kronvang samt senior forsker Carl Christian Hofmann og Annette Baatrup-Pedersen, alle fra AU-NERI.

 

Undervisnings- og arbejdsform

Den første del af kurset vil være baseret på forelæsninger, øvelser og studieture. Den sidste del af kurset vil være projektbaseret gruppearbejde. Det projektbaserede arbejde kan omfatte laboratorie- og markforsøg, dataanalyse og modellering.

Engelsk/dansk afhængig af international deltagelse.

Litteratur

Udvalgt kapitler fra "Restoration and management of lakes and reservoirs" af Cooke et al (2005, third edition, CRS Press) og "Wetland Biogeochemsitry" Dette vil blive suppleret med noter og artikler.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i jordbrug, natur og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Mundtlig prøve på grundlag af projektrapporten og pensum vil blive bedømt samlet med brug af 7-trinsskalaen med intern censur. Prøven varer 20 minutter og er uden forberedelse. De studerende kan vælge, om de ønsker at blive eksamineret på dansk eller engelsk.