Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Miljøfremmede stoffers skæbne og effekter ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus, semi-obligatoriske (tema blok)
  • Semester/kvarter: 1. semester, 1. og 2. kvarter
  • Timer per uge:   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 1. kvarter: 3+2 forelæsninger/teoretiske øvelser pr. uge 6 uger samt 2 heldags laboratorie øvelser i 1 uge og estimeret 65 timers hjemmearbejde i løbet af hele kvarteret. 2. kvarter: 3+2 forelæsninger/teoretiske øvelser pr. uge i 5 uger samt 2 heldags laboratorie øvelser i 1 uge og estimeret 65 timers hjemmearbejde i løbet af hele kvarteret.  
  • Deltagerbegrænsning: 24, pga. laboratoriets størrelse.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25551

Formål

Målet med kurset er at sikre, at de studerende kan forklare miljøfremmede stoffers skæbne og effekter i jordbruget, og at de studerende kan anvende praktiske og teoretiske redskaber til at udføre en dybtgående miljømæssig risikovurdering af disse stoffer.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes de studerende at kunne:

  • Redegøre for de miljøfremmede stoffer, der anvendes i jordbruget (pesticider) og som forekommer som forureninger i jordbruget (farmakologiske forbindelser, hormonlignende kemikalier, tungmetaller, persistente organiske forbindelser og miljøskadelige naturstoffer).
  • Forklare nedbrydningen (aerobisk og/eller anaerobisk) af og bindingsprocesserne for miljøfremmede stoffer i jord, vand og atmosfære og redegøre for de faktorer, der har indflydelse på disse processer.
  • Forklare transportmekanismerne for miljøfremmede kemikalier i jord, grundvand, vandløb og atmosfære, herunder transporten mellem jordbrugsøkosystemer og de naturlige økosystemer.
  • Anvende modelleringsredskaber til nedbrydningskinetik, binding og udvaskning til dataeksempler og på grundlag heraf estimere halveringstider, bindingskoefficienter og forventede miljøkoncentrationer (PEC).
  • Anvende SAR- og QSAR-modeller på økotoksikologiske testdata og med disse estimere giftigheden af miljøfremmede stoffer for såvel vand- og jordorganismer som højere organismer.
  • Analysere mulige uønskede effekter af miljøfremmede stoffer i jordbruget på mennesker og husdyr på grundlag af literaturdata.
  • Anvende love og forordninger på virkelige data på miljøfremmede stoffer i jordbrugsmiljøet og diskutere, hvilke restriktioner/indgreb der kan anvendes.

Indhold

Kurset omhandler de miljøfremmede forbindelser, der udbringes i jordbruget såvel tilsigtet (pesticider) eller som utilsigtet (for eksempel medicinske stoffer, hormoner, hormonlignende stoffer og tungmetaller). De sidstnævnte stoffer kan nå landbrugsjorden via spildevandsslam, hvorimod de mere persistente organiske forureningskilder kan ende i mælk og fedtvæv på grund af atmosfærisk nedfald af disse forbindelser på jordbrugsafgrøder.
Kurset vil også omhandle naturstoffer, der kan forekomme i miljøskadelige koncentrationer.
Kurset vil også behandle processer såsom binding til jord, biotisk og abiotisk omdannelse, udvaskning til grundvandet. Laboratorieøvelser om binding og nedbrydning af miljøfremmede stoffer og computerøvelser mellem software til modellering og risikoanalyse er ligeledes omfattet.

Faglige forudsætninger

Underviser

 

Inge S. Fomsgaard, seniorforsker PhD (kursusansvarlig)

Bo Vangsø Iversen, seniorforsker PhD;

Niels Henrik Spliid, seniorforsker;

John Jensen, sektionsleder

Undervisnings- og arbejdsform

 

Forelæsninger, laboratorie- og modelleringsøvelser, casestudier og ekskursion.

 

afhængig af international deltagelse.

Litteratur

foreløbig, ændringer kan forekomme

Udvalgte kapitler fra følgende bøger:

A. Van Leuwen and Hermens. Risk Assessment of chemicals: an introduction. Kluwer Academic Pub., 1995, 374 p.

 

Baird and Cann. Environmental Chemistry (3. ed) Freeman, New York, 2005

 

Mervyn-Richardson. Environmental Xenobiotics. !995

 

B. Hand outs fra artikler fra videnskabelige rapporter.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i jordbrug, natur og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Mundtlig prøve på grundlag af projektrapporten og pensum med brug af 7-trinsskalaen med intern censur. Prøven varer 20 minutter og er uden forberedelse. De studerende kan vælge, om de ønsker at blive eksamineret på dansk eller på engelsk.