[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Forsøgsplanlægning indfører den studerende i den statistiske disciplin, som omfatter læren om forskellige typer af forsøgsplaner og strategier for dataindsamling i ikke-eksperimentelt regi (observationale studier). Kurset vil give en grundlæggende forståelse for vigtigheden af at vælge forsøgsbehandlinger og forsøgstype efter den problemstilling, der skal belyses. Desuden er formålet at give et overblik over de mest almindelige typer af forsøgsplaner anvendt i jordbrugsfaglige og biologiske problemstillinger samt give redskaber til at dimensionere et givet forsøg.
Ved kursets afslutning skal den studerende kunne:
De mest almindelige typer af forsøgsplaner til både en-faktorielle og fler-faktorielle forsøg, fuldstændig randomiserede forsøg, randomiserede blokforsøg og split-plot forsøg vil blive gennemgået - specielt med henblik på deres fordele og ulemper. Styrkeberegning baseret på såvel ikke-centrale F- og t-fordelinger samt simulering. Fordele/ulemper ved anvendelse af pseudogentagelser.
Forskellige typer af ufuldstændige blokforsøg, bl.a. lattice-design, generaliserede lattice design, cykliske design samt design med kobling af vekselvirkninger til blokke. Desuden fler-faktorielle forsøg uden alle behandlingskombinationer (multifactorial designs in fractional replications) og overkrydsningsforsøg.
Optimering af forsøgsplaner med henblik på at minimere omkostninger eller maksimere forsøgets styrke, herunder forsøg med uens antal gentagelser, brug af kovariable, fordeling af pseudogentagelser, hel/delvis kobling af ikke/mindreinteressante effekter.
De væsentligste designtyper for epidemiologiske og andre ikke-eksperimentelle undersøgelser præsenteres. Principper for og planlægning af forsøgsserier samt fordele/ulemper ved disse.
Kurset Biostatistik 2b - Lineære Modeller med tilfældige effekter
Kursusansvarlig : Rodrigo Labouriau ( Rodrigo.Labouriau@agrsci.dk )
Forelæsninger, obligatoriske øvelsesrapporter og computerøvelser blandt andet baseret på casestudier fra jordbrugsvidenskabelige forsøg.
Engelsk
Quinn, Gerry. P, Keough, Michael J. (2002) Experimental Design and Data Analysis for Biologists, Cambridge University Press, ISBN: 0521 00976 6 chapters 13-14 and lecture notes
Der gives en samlet bedømmelse på baggrund af øvelsesrapporter og en 4-timers skriftlig prøve med alle normale hjælpemidler.
Øvelsesrapporter og prøve evalueres efter 7-trinsskalaen med intern censur.