Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Husdyrproduktion, -sundhed og -velfærd ( efterår 2010 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: 1. og 2. kvarter.
  • Timer per uge: 8 timer
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25572

Formål

Formålet med kurset er, at den studerende bliver i stand til at vurdere samspillet mellem management, produktion, sundhed og velfærd i husdyrproduktionssystemer. Målet er at den studerende kan analysere problemstillinger i en konkret husdyrproduktionsenhed og kan kombinere denne viden til relevante løsningsforslag.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

  • Vurdere samspillet imellem system, management, produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau.
  • Forklare produktionsresultaternes betydning for indtjeningen.
  • Vurdere besætningens produktion, sundhed og velfærd i relation til producentens målsætning.
  • Udvælge og anvende værktøjer til styring og overvågning af produktion, husdyrsundhed og dyrevelfærd på besætningsniveau (produktionsprognoser, velfærdsvurdering, risikovurdering).

Indhold

Kurset handler om husdyrproduktion på besætningsniveau. Det er opbygget af en række segmenter bestående af forelæsninger med tilhørende øvelser. Parallelt hermed forløber et gruppeprojektarbejde, der med udgangspunkt i en casebesætning (malkekvægs- eller sobesætning) omfatter en helhedsorienteret vurdering af sammenhænge mellem produktion, sundhed og velfærd samt en analyse af produktionsresultaternes betydning for indtjeningen.
Emner for forelæsninger og øvelser:

  • Generel introduktion til husdyrproduktion (kvæg, svin, fjerkræ og mink), herunder forskellige produktionssystemers karakteristika. Ekskursion til forskellige husdyrproduktionssystemer.
  • Introduktion til centrale begreber til forståelse af en besætning som et system og styringen heraf.
  • Introduktion til beslutningsstøtteteori og producentens målsætning.
  • Introduktion til produktionsbetingede sygdomme.
  • Introduktion til anvendt etologi.
  • Dyrevelfærd; velfærdsindikatorer, dyrevelfærdsvurdering.
  • Produktionsresultaternes betydning for indtjening.
  • Reproduktionsstyring.
  • Introduktion til avlsplanlægning.
  • Sammenhæng mellem produktion, sundhed (herunder smittespredning) og velfærd.
  • Foderplanlægning (med fokus på produktion).
  • Redskaber til produktionsstyring og –overvågning.


Gruppearbejde (forløber parallelt med undervisning og øvelser):

  • Organisering af projektgrupper.
  • Introduktion til og valg af casebesætning (malkekvægs- / sobesætning).
  • Besøg casebesætning. Besætningsbeskrivelse inkl. producentens målsætning.
  • Identificering af og arbejde med problemstillinger på casebesætning vedr. sammenhænge mellem. produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau.
  • Opfølgende besætningsbesøg.
  • Udarbejdelse af rapport (eksamensopgave).
  • Præsentation af rapporten over for casebesætningens ejer (+ fodermester) med diskussion af resultater og indhold.

Faglige forudsætninger

Bachelorkurserne "Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø" og "Komparativ anatomi og fysiologi" er ønskelige forudsætninger mht. udbytte af kurset. Endvidere forudsættes det, at den studerende har erfaring inden for projektarbejde, litteratursøgning og skriftlig afrapportering.

Underviser

Jan Tind Sørensen (e-mail: JanTind.Sorensen@agrsci.dk )

(kursusansvarlig) samt relevante forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og eksterne forskere.

Undervisnings- og arbejdsform

Kurset vil bestå af 14 segmenter. For hvert segment vil der være forelæsninger, tilhørende øvelser og parallelt hermed projektorienteret gruppearbejde i grupper af 3 til 5 personer, med aflevering af projektrapport på min. 45 sider ved 3 personer i gruppen (min. 15 sider per studerende). I forløbet gennemføres desuden 1 to-dages ekskursion samt 2-3 besøg i casebesætningen.

Litteratur

Uddrag af  Kristensen, A.R.; Jørgensen, E. and Toft, N. 2008. Herd Management Science. I. Basic concepts. SL books, ISBN 877980788, samt originallitteratur.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Deltagelse i eksamen forudsætter en godkendt projektrapport. 45 minutters mundtlig prøve, baseret på læringsmål og projektrapporten.
Prøven evalueres efter 7-trinsskalaen med intern censur.