Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Økologisk jordbrug - bedrift og produktion ( efterår 2010 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: 1. semester / 1. og 2. kvarter.
  • Timer per uge: Forelæsninger: 2-3 Øvelser/Kollokvier: 4-6 Projekt: 8 Forberedelse til forelæsning m.m: 6 I alt: 21
  • Deltagerbegrænsning: Min. 8 og maks. 30 deltagere
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25571

Formål

Formålet med kurset er, at den studerende opnår en grundlæggende viden om økologisk jordbrugsproduktion og en analyserende og kritisk tilgang til de produktionsmæssige forhold og metoder. Målet er, at den studerende kan analysere problemstillinger knyttet til økologisk produktion, forstå årsager og sammenhænge og sætte de økologiske produktionsmetoder ind i et bredere jordbrugsperspektiv.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne håndtere de særlige problemstillinger, der gælder for økologisk jordbrug:

  • Beskrive produktionsgrundlag og -metoder samt væsentlige problemstillinger i økologisk plante- og husdyrproduktion.
  • Beskrive faktorer af betydning for produktivitet og sundhed hos afgrøder.
  • Beskrive faktorer af betydning for produktivitet, sundhed og velfærd hos husdyr.
  • Forklare processer og funktioner inden for afgrøde- og husdyrproduktion, der har betydning for produktionens effektivitet og afledte miljøeffekter.
  • Anvende forskellige analyseværktøjer til vurdering af produktionens gennemførelse på forskellige bedriftstyper.
  • Reflektere over sammenhænge mellem værdigrundlag, regler og management.
  • Anvende international videnskabelig litteratur og open access-systemer til dokumentation og analyse af problemstillinger i økologisk jordbrug.
  • Arbejde projekt- og helhedsorienteret med fokus på sammenhænge, der spænder fra den enkelte proces til overordnede betragtninger på bedriftsniveau.
  • Gennemføre komparative analyser af forskellige produktionssystemer.

Indhold

På kurset arbejdes med afgrøde- og husdyrproduktion på økologiske bedrifter typiske for Danmark og lande med tilsvarende produktionsforhold. Der fokuseres på centrale områder i den økologiske produktion som jordfrugtbarhed, husdyrgødning, forebyggelse af plantesygdomme, skadedyr og ukrudt, husdyrenes sundhed og adfærd samt bedrifternes næringsstofhusholdning. Inden for hvert område arbejdes med viden om de basale processer samtidig med, at de relateres til sammenhænge på bedriftsniveau, herunder problemstillinger mellem bedriftens produktionsgrene og effekter på både kvantitet og kvalitet. Som en vigtig del af kurset inddrages diskussioner af forholdet mellem økologiske principper, det økologiske regelsæt og management på bedrifterne som grundlag for at afdække produktionsmæssige muligheder og barrierer, dilemmaer og udfordringer i den økologiske produktion. Kurset består af en blanding af forelæsninger, kollokvier, øvelser, besøg på og analyser af casebedrifter samt en gruppeprojektopgave. Projektopgaven tager udgangspunkt i en casebedrift og omfatter beskrivelse og analyse af sammenhænge og problemstillinger inden for og mellem bedriftens produktionsgrene. Casen relateres til andre bedriftstyper, såvel økologiske som konventionelle, og der reflekteres over forskelle og ligheder. Som en del af projektarbejdet vil grupperne både skulle fremlægge og opponere. Kursets grundtone er en engageret, kritisk og analyserende tilgang til fagområdet med brug af private bedrifter og med tæt forankring i aktive forskningsmiljøer.

Faglige forudsætninger

BSc AU-DJF or similar BSc is essential.

Underviser

Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og gæsteforskere. Kursusansvarlig: Lene Hegelund, DJF, Foulum. Tlf.: 89 99 1523, e-mail: lene.hegelund@agrsci.dk .

Undervisnings- og arbejdsform

En blanding mellem forelæsninger/kollokvier, teoretiske øvelser, studier af casebedrifter samt et gruppeprojekt med udarbejdelse af projektrapport med et omfang på 55-68 sider alt inklusive.

Engelsk

Litteratur

Lærebogsmateriale suppleret med artikler. Derudover skal de studerende selv fremskaffe artikler og andet materiale til udarbejdelse af projektrapport.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Deltagelse i eksamen forudsætter en godkendt projektrapport. 30 minutters mundtlig prøve, baseret på læringsmål og projektrapporten. Prøven evalueres efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.