Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Økologisk jordbrug - kvalitet og miljø ( efterår 2010 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: 1. semester ()/ 1. og 2. kvarter.
  • Timer per uge: Forelæsninger: 2-3 Øvelser/Kollokvier: 5 Projekter: 8 Forberedelse til forelæsning mm: 6 I alt: 21
  • Deltagerbegrænsning: Min. 8 og max. 30 deltagere
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25569

Formål

Formålet med kurset er, at den studerende opnår en viden, der sikrer en kritisk og analyserende tilgang til økologisk jordbrug som fødevareproducent og aktør på andre områder af samfundsmæssige interesse. Målet er, at den studerende opnår indsigt i, hvordan økologisk jordbrug påvirker mængden og kvaliteten af fødevarer, hvilken indflydelse produktionen har på naturværdier, miljøkvalitet, ressourceforbrug og husdyrvelfærd, og hvilke forskelle og ligheder der er til konventionelle produktionsmetoder.

Læringsmål

Efter kurset kan den studerende:

  • identificere de samfundsmekanismer, der påvirker økologisk jordbrug
  • reflektere over de kvalitetsbegreber og kompleksiteten af kvalitetsmål, der bruges til at vurdere et produkt eller en produktion
  • beskrive, hvordan kvalitet påvirkes i forskellige dele af produktionskæderne
  • gøre rede for de miljø- og ressourcemæssige effekter af økologisk jordbrug samt analysere forskelle mellem økologiske og konventionelle produktionssystemer
  • reflektere over udviklingsmuligheder i økologisk jordbrug i forhold til samfundsmæssige interesser, regler og værdier
  • anvende værktøjer til kvantificering af produktkvalitet, husdyrvelfærd og bæredygtighed
  • anvende international videnskabelig litteratur til dokumentation og til analyser af problemstillinger om økologisk jordbrug

Indhold

Med udgangspunkt i økologisk jordbrug har kurset fokus på de relationer, der eksisterer i spændingsfeltet mellem økologisk jordbrug og samfundet, herunder hensynet til kvalitet og miljø samt muligheder for udvikling. Først identificeres hvorledes økologisk jordbrug påvirkes af samfundsmekanismer som støtteordninger, certificering, forarbejdnings- og forhandlerled samt forbrugeropfattelser og interesseorganisationer. Derefter arbejdes mere dybdegående med kvalitetsopfattelser og produktionens påvirkning af det omgivende miljø. Kvalitetsopfattelse og kvalitetsmål diskuteres og analyseres i forhold til produkter, naturværdier, produktionsintensitet og husdyrvelfærd. De miljø- og ressourcemæssige forhold analyses i forhold til bæredygtighed. Analyserne inkluderer sammenligninger inden for og mellem forskellige produktionssystemer, herunder økologiske og konventionelle, og anvender værktøjer som livscyklusanalyser, stofbalancer og velfærdsvurderinger. Udviklingsmuligheder for økologisk jordbrug vurderes i forhold til de økologiske værdier, herunder bl.a. muligheder for produktion uden tilførsel af konventionel husdyrgødning, avl og forædling af husdyr og plantemateriale, anvendelse af robotteknologi samt alternative produktionsmetoder som biodynamisk jordbrug og homøopatisk medicin. Arbejdsformen baseres på forelæsninger, kollokvier, projektarbejde samt på et solidt videnskabeligt litteraturgrundlag. Til hvert af de fire temaer etableres grupper, der udarbejder en projektopgave. Projektopgaven fremlægges og alle grupper vil være opponenter på en anden gruppes opgave. Kursets grundtone er en engageret, kritisk og analyserende tilgang til fagområdet med input fra aktører inden for økologien samt tæt forankring i aktive forskningsmiljøer.

Faglige forudsætninger

BSc AU-DJF or similar BSc is essential.

Underviser

Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og gæsteforskere. Kursusansvarlig: John E Hermansen, DJF, Foulum. Tlf.: 89 99 1236, e-mail: John.Hermansen@agrsci.dk .

Undervisnings- og arbejdsform

En blanding af forelæsninger, kollokvier og teoretiske øvelser samt gruppeprojekter med udarbejdelse af projektrapporter med et omfang på 55-68 sider alt inklusive.

Engelsk

Litteratur

Uddrag af lærebøger suppleret med artikler. Nærmere oplysning ved kursusstart.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Deltagelse i eksamen forudsætter godkendte projektrapporter. 30 minutters mundtlig prøve uden forberedelse, baseret på læringsmål og en selvvalgt projektrapport.
Prøven evalueres efter 7-trinsskalaen med intern censur.