Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

M11 Mikrobiologi og fermentering (Q1+Q3) ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Valgfrit MSc kursus på Biosystemteknologi.
  • Semester/kvarter: Autumn term, 1st Quarter; Spring term, 3rd quarter
  • Timer per uge: 2 timers forelæsninger per uge i 7 uger og 4 timers teoretiske/praktiske øvelser i 6 uger
  • Deltagerbegrænsning: 12
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 24541

Formål

Du får et basalt kendskab til industriel mikrobiologi og fermenteringsteknikker.

Indhold

Gennem kurset får du erfaring med industrielle mikrobielle fermenteringsteknikker. Kurset vil omfatter følgende emner: Udvælgelse og håndtering af industrielle produktionsstammer, bioreaktorens opbygning og instrumentering, fremstilling og sterilisering af fermenteringsmedier, kontrol og styring af fermenteringer, prøveudtagning samt on-line og off-line måling af fermenterings produkter, mikrobiel vækstkenetik, induktion og repression af produktdannelse, måling af enzymaktivitet og oprensning af produkter "downstream processing".

Faglige forudsætninger

Basal mikrobiologi

Underviser

Kursusansvarlig: Bent Borg Jensen; Undervisere: Forskere fra det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Undervisnings- og arbejdsform

En blanding af tematisk undervisning i form af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser.

Engelsk

Litteratur

Stanbury, Witaker and Hall: Principles of fermentation technology, ISBN 0 7506 4501 6

Udbyder

Aarhus School of Engineering

Læringsmål

Efter kurset kan du:

  • dokumentere et bredt kendskab til industriel mikrobiologi, herunder kendskab til hvorledes industrielle mikroorganismer kan optimeres
  • beherske de forskellige teknikker som indgår i fermenteringsprocesser
  • kunne forklare og diskutere mikrobiel væksteknik og produktdannelse
  • beskrive en bioreactors opbygning og redegøre for forskellige former for processestyring
  • løse standard stereliseringsproblematikker for både batch og kontinuære fermenteringer.
  • opstille støkiometiske ligninger for vækst og produktdannelse
  • beskrive de forskellige reaktortyper og vælge en egnet til et bestemt formål
  • kunne sammensætte forskellige typer af fermenteringsmedier

Bedømmelse

Mundtlig eksamen i 20 min. uden forberedelse, der bedømmes efter 7-trin skalaen med intern censur.