Bioteknologi i fødevareproduktion (Q2) - udbydes sidste gang E2010 ( efterår 2010 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
dansk
-
Niveau:
Bachelorkursus
-
Semester/kvarter:
2. kvarter
-
Timer per uge:
(se Undervisnings- og arbejdsform)
-
Deltagerbegrænsning:
Ingen
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
19089
Formål
Det er kursets formål at give den studerende overblik over brugen af bioteknologi i primær fødevareproduktionen samt give indsigt i myter og reelle bekymringer ved brugen af GMO.
Obligatorisk program
Ekskursion til Flakkebjerg
Indhold
Følgende temaer bliver dækket af kurset:
-
Perspektiverne for bioteknologiske metoder i plante og husdyrforædling, indeholdende genetiske markører, transcriptomics, proteomics and metabolomics.
-
Kombineret brug af bioteknologi og reproduktive teknologier i husdyrforædlingen.
-
Overblik over metoder anvendt i fremstillingen af GMO`er.
-
Overblik over hovedmålene for forbedrede afgrøderplanter beskrevet igennem danske initiativer. Muligheder gennem bioteknologi og forædling.
-
Kurset vil give et overblik over de i verden eksisterende første og anden generations GM planter. Spørgsmål såsom 'hvilke problemer kan løses med den næste generation af GM planter?' vil blive behandlet.
-
Etiske aspekter og risikovurdering.
-
Molekylær lanbrug i planter og dyr.
-
Funktionelle fødevarer.
Faglige forudsætninger
Ingen
Underviser
Ansvarlig faglærer
Navn: Henrik Brinch-Pedersen
Universitetsadresse: Institut for Genetik og Bioteknologi, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Forsøgsvej 1, 4200 Slagelse
Telefonnummer: 8999 1900
Direkte telefonnummer: 8999 3651
E-mail:
Henrik.BrinchPedersen@agrsci.dk
Web: www.agrsci.dk
Øvrige lærere
Preben B. Holm og Knud Larsen
Undervisnings- og arbejdsform
14 Forelæsninger
28 Teoretiske øvelser
1x2 Forelæsninger/uge, 1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger
Sprog:
Materiale: Engelsk
Undervisningssprog: Dansk
Litteratur
Lærebog: PLANTS, GENES, AND CROP BIOTECHNOLOGY (2003)Forfattere: M. J. Chrispeels & D. E. Sadava Forlag: Jones and Bartlett PublishersISBN No: 0-7637-1586-7
Kursushjemmeside
www.aula.au.dk
Formål
At give et overblik i brugen af bioteknologi i fødevare produktion samt give indsigt i de myter og reelle bekymringer der er i brugen af GMO.
Eksamensterminer
Eksamen: efter 2. kvarter
Reeksamen: efter 4. kvarter
Udbyder
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Særligt om dette kursus
Sjette kursus i fagpakken: Fødevareproduktion
Læringsmål
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
-
Beskrive hvilke bioteknologier der er relevante for primær fødevareproduktion.
-
Beskrive status for anvendelsen af bioteknologi i primær fødevareproduktion
-
Redegøre for muligheder og perspektiver ved anvendelse af bioteknolgiske metoder.
-
Redegøre for etiske problemstillinger i relation til anvendelsen af bioteknologi i primær fødevareproduktion.
Bedømmelse
-
4 timer skriftlig eksamen med hjælpemidler
-
7-trinsskala
-
intern censor