Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Bioteknologi i fødevareproduktion (Q2) - udbydes sidste gang E2010 ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus
  • Semester/kvarter: 2. kvarter
  • Timer per uge: (se Undervisnings- og arbejdsform)
  • Deltagerbegrænsning: Ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 19089

Formål

Det er kursets formål at give den studerende overblik over brugen af bioteknologi i primær fødevareproduktionen samt give indsigt i myter og reelle bekymringer ved brugen af GMO.

Obligatorisk program

Ekskursion til Flakkebjerg

Indhold

Følgende temaer bliver dækket af kurset:

  • Perspektiverne for bioteknologiske metoder i plante og husdyrforædling, indeholdende genetiske markører, transcriptomics, proteomics and metabolomics.
  • Kombineret brug af bioteknologi og reproduktive teknologier i husdyrforædlingen.
  • Overblik over metoder anvendt i fremstillingen af GMO`er.
  • Overblik over hovedmålene for forbedrede afgrøderplanter beskrevet igennem danske initiativer. Muligheder gennem bioteknologi og forædling.
  • Kurset vil give et overblik over de i verden eksisterende første og anden generations GM planter. Spørgsmål såsom 'hvilke problemer kan løses med den næste generation af GM planter?' vil blive behandlet.
  • Etiske aspekter og risikovurdering.
  • Molekylær lanbrug i planter og dyr.
  • Funktionelle fødevarer.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Ansvarlig faglærer

Navn: Henrik Brinch-Pedersen
Universitetsadresse: Institut for Genetik og Bioteknologi, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Forsøgsvej 1, 4200 Slagelse
Telefonnummer: 8999 1900
Direkte telefonnummer: 8999 3651
E-mail: Henrik.BrinchPedersen@agrsci.dk
Web: www.agrsci.dk

Øvrige lærere

Preben B. Holm og Knud Larsen

Undervisnings- og arbejdsform

14 Forelæsninger
28 Teoretiske øvelser
1x2 Forelæsninger/uge, 1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger

Sprog:  
Materiale: Engelsk
Undervisningssprog: Dansk

Litteratur

Lærebog: PLANTS, GENES, AND CROP BIOTECHNOLOGY (2003)Forfattere: M. J. Chrispeels & D. E. Sadava Forlag: Jones and Bartlett PublishersISBN No: 0-7637-1586-7

Kursushjemmeside

www.aula.au.dk

Formål

At give et overblik i brugen af bioteknologi i fødevare produktion samt give indsigt i de myter og reelle bekymringer der er i brugen af GMO.

 

 

Eksamensterminer

Eksamen: efter 2. kvarter
Reeksamen: efter 4. kvarter

Udbyder

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Særligt om dette kursus

Sjette kursus i fagpakken: Fødevareproduktion

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

  • Beskrive hvilke bioteknologier der er relevante for primær fødevareproduktion.
  • Beskrive status for anvendelsen af bioteknologi i primær fødevareproduktion
  • Redegøre for muligheder og perspektiver ved anvendelse af bioteknolgiske metoder.
  • Redegøre for etiske problemstillinger i relation til anvendelsen af bioteknologi i primær fødevareproduktion.

Bedømmelse

  • 4 timer skriftlig eksamen med hjælpemidler
  • 7-trinsskala
  • intern censor