Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Agroøkologi ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Bachelorkursus (obligatorisk).
  • Semester/kvarter: 3 semester, 1 og 2. kvarter.
  • Timer per uge: 6 timer.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsning.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22049

Formål

Du får en forståelse af agroøkosystemets struktur, dynamik og bæredygtighed, herunder de naturgivne rammer, energistrømme, næringsstofkredsløb, biodiversitet samt bæredygtighed af forskellige produktionssystemer.

Læringsmål

Efter kurset kan du:

  • Beskrive agroøkosystemets struktur og dynamik med særlig fokus på energistrømme, næringsstofkredsløb og biodiversitet.
  • Sammenfatte de grundlæggende naturgivne forudsætninger for planteproduktionen i form af klima, jord- og vandressourcer.
  • Beskrive betydningen af husdyr i agroøkosystemet i relation til fødevareproduktion og miljøeffekter.
  • Analysere årsag-virknings sammenhænge i agroøkosystemet samt bæredygtighed af forskellige produktionsformer.

Indhold

Kurset belyser de naturgivne grundvilkår for landbrugsproduktion i form klima og naturressourcer samt begreber knyttet til agroøkosystemet, herunder energistrømme, næringsstofkredsløb og biodiversitet. Kurset giver et grundlæggende kendskab til klima og klimaeffekter, geologi og geomorfologi samt jordens fysiske, kemiske og biologiske egenskaber. Kurset vil fokusere på, hvordan klima og jordegenskaber påvirker jordbrugsproduktionen, herunder vand og næringsstoffernes tilgængelighed for planterne, og hvordan disse processer er influeret af dyrkningspraksis. Endvidere giver kurset indsigt i den animalske produktion, og hvilke faktorer der har grundlæggende betydning for husdyrenes omsætning og udnyttelse af næringsstoffer. Der vil blive fokuseret på forhold omkring fodring, ernæring og opstaldning af husdyrene med henblik på optimering af næringsstofudnyttelsen og dermed begrænsning af udledningen af næringsstoffer og emissionen af gasser og lugt. Kurset giver kendskab til virkemidler til regulering af den integrerede landbrugsproduktion på bedriftsniveau og effekt på stofudveksling med omgivelserne, herunder agroøkologiske aspekter af forvaltning i det åbne land, sikring af biodiversitet, beskyttelse af jordressourcen, og af luft- og vandmiljøet.

Faglige forudsætninger

Agrobotanik, Agrozoologi, Jordbrugs og Fødevareproduktion.

Underviser

Kursusansvarlig Lars J. Munkholm; yderligere undervisere: Hanne Damgaard Poulsen, Tommy Dalgaard, Bent T. Christensen, Bo V. Iversen, Mogens H. Greve.

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, teoretiske og laboratorieøvelser, ekskursioner og projektarbejde.

Dansk.

Litteratur

Gliessman S.R. (2006) Agroecology: The ecology of sustainable food systems. Suppleres med udvalgte tekster.

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Mundtlig eksamen 20 minutter uden forberedelse på basis af
projektopgaven samt pensum.
Bedømmes efter 7-trinsskalaen med brug af intern censur.