[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet er at du kan beskrive de ernæringsfysiologiske principper med henblik på fødens næringsstoffer, de basale fysiologiske processer i forbindelse med fordøjelse, absorption, omsætning, regulering og betydning for reproduktion, vækst, laktation og sundhed.
Ved kursets afslutning kan du:
Hovedvægten i kurset lægges på at arbejde med fødens essentielle- og ikke-essentielle makro- og mikronæringsstoffer, og de basale koncepter i ernæringsfysiologien omkring fordøjelse, absorption, regulering og fordeling af næringsstoffer til forskellige livsytringer. Du vil opnå indsigt i omsætningen og udnyttelsen af næringsstoffer på såvel celle, organ såvel som helkropsniveau. Du vil arbejde med begreber som næringsstofbalance, -omsætning, -flux og pulje samt givet eksempler på, hvorledes kroppen er i stand til at adaptere til varierende næringsstofforsyning. I kurset vil du primært fokusere på ernæringen af mennesker belyst ved eksempler med enmavede dyr.
Calculus 1 og 2, Alm. kemi, Organisk kemi, Alm. biokemi, eller tilsvarende.
Derudover anbefales det, at du følger kurset Fødevarekvalitet
Knud Erik Bach Knudsen (kursusansvarlig), Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring.
Forelæsninger, kollokvier samt øvelser.
Dansk.
Michael J Gibney, Ian A Macdonald and Helen M. Roche Nutrition and metabolism, Blackwell Publishing. Opslagsbog: Eric P. Widmair, Hershel Raff and Kevin T. Stang. Vaders Human Physiology, The Mechanisms of Body Function, Mc Graw Hill.
4 timers skriftlig eksamen med alle normale hjælpemidler.
Bedømmelse efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.