Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Ernæringsfysiologi ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor (linjefag).
  • Semester/kvarter: 4. semester (3. og 4. kvarter).
  • Timer per uge: Meddeles senere.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11833

Formål

Formålet er at du kan beskrive de ernæringsfysiologiske principper med henblik på fødens næringsstoffer, de basale fysiologiske processer i forbindelse med fordøjelse, absorption, omsætning, regulering og betydning for reproduktion, vækst, laktation og sundhed.

Læringsmål

Ved kursets afslutning kan du:

  • Differentiere mellem essentielle og ikke-essentielle næringsstoffer
  • Beskrive hvorledes de forskellige næringsstoffer fordøjes og absorberes i de forskellige afsnit af mave-tarmkanalen
  • Beskrive hvorledes de forskellige næringsstoffer reguleres, fordeles og omsættes og udnyttes i de forskellige væv
  • Forklare begreber som næringsstofbalance, -omsætning, -flux og -pulje
  • Beskrive, hvorledes kroppen er i stand til at adaptere til over- og underforsyning med næringsstoffer og de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser.

Indhold

Hovedvægten i kurset lægges på at arbejde med fødens essentielle- og ikke-essentielle makro- og mikronæringsstoffer, og de basale koncepter i ernæringsfysiologien omkring fordøjelse, absorption, regulering og fordeling af næringsstoffer til forskellige livsytringer. Du vil opnå indsigt i omsætningen og udnyttelsen af næringsstoffer på såvel celle, organ såvel som helkropsniveau. Du vil arbejde med begreber som næringsstofbalance, -omsætning, -flux og pulje samt givet eksempler på, hvorledes kroppen er i stand til at adaptere til varierende næringsstofforsyning. I kurset vil du primært fokusere på ernæringen af mennesker belyst ved eksempler med enmavede dyr.

Faglige forudsætninger

Calculus 1 og 2, Alm. kemi, Organisk kemi, Alm. biokemi, eller tilsvarende.

Derudover anbefales det, at du følger kurset Fødevarekvalitet

Underviser

Knud Erik Bach Knudsen (kursusansvarlig), Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring.

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, kollokvier samt øvelser.

Dansk.

Litteratur

Michael J Gibney, Ian A Macdonald and Helen M. Roche Nutrition and metabolism, Blackwell Publishing. Opslagsbog: Eric P. Widmair, Hershel Raff and Kevin T. Stang. Vaders Human Physiology, The Mechanisms of Body Function, Mc Graw Hill.

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


4 timers skriftlig eksamen med alle normale hjælpemidler.

 Bedømmelse efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.