Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Højværdiafgrøder ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (valgfag).
  • Semester/kvarter: 5. semester 1. kvarter  2010.
  • Timer per uge: 6 timer om ugen fordelt på forelæsninger, gruppearbejde, fremlæggelser, m.m.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsning.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11846

Formål

Formålet med kurset er, at du kan beskrive dyrkningsmetoder, markedsforhold og historie for arbejdsintensive højteknologiske afgrøder til fødevareproduktion, samt prydplanter i væksthus og på friland.

Læringsmål

Når du har gennemført kurset Højværdiafgrøder kan du:

  • Opregne de vigtigste højværdiafgrøder i Danmark
  • Skitsere forskellige dyrkningsmetoder for højværdiafgrøder
  • Beskrive sædskifter for at optimere enårig dyrkning af højværdiafgrøder
  • Analysere forskelle i dyrkningsmetoder i forhold til økonomisk udbytte
  • Relatere højværdidyrkning til miljøproblematikker og økologisk dyrkning
  • Forklare afgrødekvalitet, samt problemer med opbevaring efter høst
  • Beskrive forskellige salgsmarkeder for højværdiafgrøder

 

Indhold

På kurset vil du arbejde med principper for dyrkning af enårige og flerårige højværdiafgrøder. Det inkluderer de enårige grønsager og kartofler og omfatter f.eks. sædskifte, sortsvalg, kvalitet, teknik og ressourceforbrug. For flerårige afgrøder ser vi på de specielle teknikker og dyrkningssystemer, specielt omkring planteskoleplanter og frugt og bær. Væksthusproduktion af grønsager og prydplanter er en højteknologisk produktion og du vil lære om de specielle forhold for produktion under glas. Afgrødespecifikke forhold for kvalitet, opbevaring efter høst, ressourceforbrug og miljøbelastning er vigtige elementer. Ligeledes perspektiverer vi der til mulighederne for mere bæredygtig eller økologisk produktion.

Faglige forudsætninger

Obligatoriske fag ved bachelor i Jordbrug, Fødevarer og Miljø eller tilsvarende fag fra anden bachelor.

Underviser

Kursusansvarlig: Niels Erik Andersson. e-mail: Niels.Andersson@agrsci.dk .

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen er baseret på problembaseret læring og vil foregå som en kombination af forelæsninger, gruppearbejde, ekskursioner, fremlæggelse af opgaver, m.m.

Dansk. Noget undervisningsmateriale er på engelsk.

Litteratur

Kompendium udleveres ved kursets begyndelse og suppleres med aktuelle artikler i løbet af kurset.

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur


Bedømmelse af projektopgave med intern censur ud fra 7
trinsskalaen.