Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Jordbrugs- og fødevareproduktion ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (obligatorisk).
  • Semester/kvarter: 1. semester, 1. kvarter.
  • Timer per uge: 12 timer over 3 dage samt ekskursioner.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22051

Formål

At du kan beskrive og forklare de vigtigste elementer i jordbrugs- og fødevareproduktionen, ressource-flow og processer, der er af betydning for produktionens rentabilitet, fødevarernes kvalitet, ressourceforbrug og miljøpåvirkning samt husdyrenes velfærd.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset kan du:

  • Beskrive de vigtigste typer af landbrugsbedrifter i Danmark (særkende og udbredelse)
  • Beskrive den praktiske tilrettelæggelse af produktionen for forskellige driftsformer i jordbruget
  • Forklare væsentlige biologiske forhold af betydning for produktion, effektivitet og ressourceudnyttelse
  • Beskrive principperne i den videre forarbejdning af nogle af de vigtigste landbrugsprodukter (f.eks. korn, grønsager, kød, mælk)
  • Redegøre for sammenhængen mellem landbrugsproduktionens gennemførelse, forarbejdningen og fødevarernes kvalitet
  • Formulere en skriftlig og mundtlig faglig fremstilling af kædebetragtninger inden for jordbrug og fødevareproduktion
  • Identificere og forklare en faglig relevant problemstilling

 

Indhold

Hovedvægten lægges på, at du arbejder med de typiske produktionsformer i primærjordbruget og de typiske fødevareforarbejdningsformer og kædebetragtningen fra jord til bord. Dette omfatter fysisk/biologiske forhold, dyrknings- og husdyrproduktionsmetoder, samt begreber der anvendes til at vurdere produktion og fødevarekvalitet. Herudover vil du arbejde med den historiske udvikling i landbrugs- og fødevareproduktionen, og de udfordringer, der forudses for videreudvikling i forhold til forbrugere, international konkurrence, foder- og fødevarekvalitetskrav, samt krav til reduceret miljøpåvirkning og dyrevelfærd. Desuden vil du opnå viden og erfaring med problemorienteret projektarbejde og skriftlig og mundtlig fremstilling af faglig relevante emner.

Faglige forudsætninger

Ingen.

Underviser

Margrethe Therkildsen Margrethe.Therkildsen@agrsci.dk

Troels Kristensen

 

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, ekskursioner, gruppearbejde, projektrapporter og præsentation i plenum

Dansk.

Litteratur

 

En samlet bilagsmappe vil blive udleveret ved kursusstart

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Godkendelse af skriftlige projektrapporter. Afsluttende individuel mundtlig eksamination af 30 minutters varighed indenfor kursets læringsmål, begyndende med en kort præsentation over et selvvalgt emne. Uden forberedelse og bedømmelse efter 7-trins skalaen med intern censur