Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Mikroorganismer i agroøkosystemer - husdyr, miljø og klima ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus, valgfag  
  • Semester/kvarter: 5. semester/ 1. kvarter  
  • Timer per uge: 1 dobbeltforelæsning per uge i 7 uger; 1 øvelsesdag (6 timer + transport) per uge i 4 uger på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Foulum.
  • Deltagerbegrænsning: ingen  
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 27946

Formål

Kursets formål er, at de studerende opnår kendskab til mikroorganismers levevis og funktion primært med afsæt i husdyrbrugsrelaterede emner, herunder deres betydning for husdyrsundhed, miljø- og klimaproblematikken samt bioenergiproduktion. Formålet er yderligere, at de studerende opnår praktisk erfaring med metoder til detektion, identifikation og kvantificering af mikroorganismer og mikrobielle processer.

 

Læringsmål

Ved afslutningen af kurset kan du:

  • beskrive mikroorganismers overordnede taxonomi, levevis og funktion
  • beskrive mikroorganismers indflydelse på mavetarmkanalens funktion i forhold til animalsk produktion herunder dyrenes sundhed og velfærd
  • beskrive mikroorganismers betydning for stofomsætning i mavetarmkanal og husdyrgødning
  • beskrive mikroorganismer rolle i udledning af drivhusgasser fra landbruget
  • beskrive mikroorganismers rolle ved produktion af bioenergi (biogas og bioethanol)
  • anvende forskellige metoder til detektion, identifikation og kvantificering af mikroorganismer og deres aktivitetet

Indhold

Undervisningen vil tage udgangspunkt i en grundlæggende beskrivelse af forskellige grupper af mikroorganismer med hovedvægt på bakteriers taxonomi, levevis og funktion. Betydningen af mavetarmkanalens naturlige mikroflora for husdyrs produktionsresultater, sundhed og miljøpåvirkning vil blive belyst gennem eksempler på nyttige, såvel som skadelige mikroorganismer. Mikroorganismers betydning for kulstof-/kvælstofomsætning og drivhusgasbalance vil blive belyst med udgangspunkt i mikrobielle processer, der foregår i dyrenes mavetarmkanal, i gødningslagre, og i landbrugsjorden. Praktisk udnyttelse af mikroorganismer vil blive belyst ved gennemgang af deres rolle i produktion af bioenergi med fokus på biogas (metan) og bioethanol. I forbindelse med kursets praktiske øvelser vil forskellige metoder til detektion, identifikation og kvantificering af mikroorganismer og mikrobiel aktivitet blive introduceret.

 

Faglige forudsætninger

Bestået eksamen i Basal AgroMikrobiologi eller tilsvarende

 

Underviser

Kursusansvarlig Ole Højberg (ole.hojberg@agrsci.dk)

 

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger vil foregå som ugentlige dobbeltlektioner. Praktiske øvelser vil foregå som heldagsseancer i udvalgte uger på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultets faciliteter i Foulum. Ud fra et selvvalgt emne udfærdiger hver studerende i løbet af kurset en projektopgave (max 10 sider), der skal godkendes for indstilling til eksamen.

Dansk. Undervisningsmaterialet er på engelsk

 

Litteratur

Brock ’Biology of Microorganisms’ og kompendium til laboratorieøvelser

 

Bedømmelse

Mundtlig eksamen af 20 minutters varighed uden forberedelse. Eksamen tager udgangspunkt i den skriftlige rapport samt kursets læringsmål. Evaluering efter 7-trinsskalaen med intern censur.