Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

5096 Konkurrenceret i Danmark og EU ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: Hvert efterår
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: Kursusforbud: 5092 EC Competition Law, 5095 EU-konkurrenceret, 6160 Markedsret. Max. 30 studerende
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22860

Tid og sted

Tirsdag kl. 9-12 i bygning 2117, lokale 312
Kursusstart i uge 36

Formål

Fagets emne er konkurrencereglerne for virksomheder i Danmark og i EU.

Fagets formål er at bibringe den studerende færdigheder, der gør det muligt at vurdere og rådgive om lovligheden af virksomhedernes adfærd, aftaler og fusioner i en konkret situation på et marked.

De konkrete læringsmål er, at en deltager efter endt undervisning kan:

- Beskrive de danske og EU-retlige konkurrenceregler, der regulerer virksomhedernes aftaler, dominerende virksomheders adfærd samt fusioner mellem virksomheder.
- Beskrive de procedureregler, der regulerer Europa Kommissionens og Konkurrencerådets sagsoplysning, og de mulige retsfølger, som en ulovlig adfærd kan have, herunder reglerne om privat og offentlig håndhævelse.
- Gøre rede for fagets retskilder, vurdere betydningen af forskellige typer retskilder samt redegøre for de relevante metoder til fortolkning og udfyldning af retskilderne.
- Beskrive den økonomiske teoris samspil med de relevante retskilder ved fastlæggelse af en regels retsfaktum og ved den konkrete retsanvendelse.
- Formulere sig på sikker måde ved fremlæggelse af analyserne, dvs. klart, præcist og forståeligt i skriftlig og mundtlig form.
- Anvende den fremlagte analyse på konkrete cases.
- Argumentere for og imod forskellige mulige løsninger samt angive en konklusion og en begrundelse for denne.

Indhold

I kurset analyseres de regler, som er af direkte relevans for erhvervsvirksomheder:

  • Reguleringen af virksomheders konkurrencebegrænsende aftaler, herunder om kartel-aftaler, joint ventures og distributionsaftaler.
  • Pligter og begrænsninger for virksomheder med en dominerende markedsposition.
  • Mulighederne for at gribe ind over for henholdsvis fusioner med grænseoverskridende karakter og nationale fusioner, der hæmmer den effektive konkurrence betydeligt.
  • Europa-kommissionens og konkurrencerådets beføjelser ved håndhævelsen af reglerne om virksomheders aftaler, individuelle adfærd samt fusioner.
  • Den private håndhævelse af konkurrencereglerne.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Camilla Jain Holtse, Michael Meyer og Christian Nielsen

Undervisnings- og arbejdsform

I den første del af kurset (1/3) vil der blive givet fire introduktionsforelæsninger. I kursets anden del (2/3) vil en række emner blive analyseret på grundlag af oplæg fra kursusdeltagerne og efterfølgende diskussion. Alle deltagerne forventes at udarbejde oplæg om et konkurrenceretlige emne.

Dansk

Litteratur

Oplyses senere

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i jura

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Eksamen er mundtlig og med forberedelse. Eksamen vil dels omfatte en konkret case og dels de af kurset omfattede emner. Der er endnu ikke opnået studienævnets tilladelse til denne ændring af eksamensformen.