Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

6900 Dansk ansættelsesret i et internationalt perspektiv ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: Hvert semester
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25456

Tid og sted

Fredag kl. 9-12 i bygning 2110, lokale 132
Kurusstart i uge 35

Formål

Det overordnede formål med faget er at give de studerende grundlæggende indblik i og forståelse for den danske ansættelsesret og dens stærke internationale påvirkning, herunder særligt fra EUretten - både i relation til bindende regulering og soft law - men tillige fra den Europæiske Menneskerettighedskonvention og fra ILO-konventioner. Ved gennemgang af relevant litteratur samt primært EU-retspraksis og -retsakter er målet, at de studerende efter gennemførelse af kurset er i stand til:

  • at redegøre for den danske ansættelsesrets baggrund, herunder de internationalt baserede grundrettigheder og deres opståen,
  • at forstå samspillet mellem EU-retten og den danske regulering på området,
  • at identificere og analysere gennemgående EU-retlige problemstillinger inden for forskellige discipliner af ansættelsesretten,
  • at kunne redegøre for og analysere centrale EU-retlige afgørelser inden for de forskellige gennemgåede discipliner.

Indhold

Kurset indledes med en gennemgang af baggrunden for EU-arbejdsretten, herunder relevante ILOkonventioner, de oprindelige EU-traktater, og fastlæggelsen af de basale grundrettigheder i medfør af disse inden for det arbejds- og ansættelsesretlige område.

Herefter gennemgås specifikke områder inden for den danske ansættelsesret, som er præget af EUarbejdsretten, og hvor den danske lovgivning gennemgås i lyset af den bagvedliggende EU-retlige regulering. Der fokuseres på de direktivbaserede rettigheder, og hvordan disse er implementeret i dansk ansættelsesret.

For hvert område, der gennemgås, fremhæves relevant retspraksis til belysning af konkrete problemstillinger, herunder både dansk og EU-retlig retspraksis.

Af relevante direktivbaserede områder, som vil blive gennemgået, kan nævnes udstationering, ansættelsesbeviser, lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse, information og høring af medarbejdere, arbejdstid, ligebehandling/diskrimination samt masseafskedigelse og reguleringen af Lønmodtagernes Garantifond.

Herudover vil relevante konventioner og regler vedrørende lovvalg og værneting for internationale ansættelser blive gennemgået.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Ektern lektor Jacob Sand, ekstern lektor Peter Albrechtsen og ekstern lektor Nikolaj Nikolajsen

Undervisnings- og arbejdsform

Holdundervisning med diskussion af de forelagte emner

Dansk

Litteratur

Ruth Nielsen: EU-arbejdsret, 4. udgave, 2006 med udeladelse af kap. 9, uddrag af Jon Fridrik Kjølbro: Den Europæiske Menneskrettighedskonvention - for praktikere, 2. udgave, 2007, uddrag af Henrik Karl Nielsen og Lars Adam Rehof, International Arbejdsret, 1998 samt afgørelser.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i jura

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur