Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Blok 1 - Transportret ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 5. semester
  • Timer per uge: 2 timer i uge 37-41
  • Deltagerbegrænsning: Max. 100
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25984

Formål

Det generelle formål med læringsforløbet i de formueretlige fag på 5. og 6. semester er, at den studerende gennem egne studier opg deltagelse i undervisningsaktiviteterne skal erhverve sig indgående kendskab til formueretlig teori og praksis, herunder kendskab til en række centrale formueretlige love og problemstillinger, og kunne bedømme og give velargumenterede forslag til løsning af formueretlige konflikter.

Formålet med de obligationsretlige valgfag er at de studerende på baggrund af pensum og almindelig juridisk metode skal kunne:

  • beskrive indholdet af relevante regler og principper inden for faget,
  • gøre rede for fagets formueretlige begreber og deres sammenhæng med dels faget i  øvrigt, dels den almindelige formueret,
  • kvalificere og relatere konkrete problemstillinger til relevante formueretlige regler, principper og grundsætninger,
  • argumentere retligt for og imod forskellige mulige løsninger og angive en konklusion, og
  • formulere sig i et klart og præcist juridisk sprog.

Indhold

For advokater og andre praktikere er det vigtig at kende reglerne i transportretten,blandt andet fordi det er et område, hvor dansk rets almindelig regler fraviges radikalt. Transportretten er eksempelvis kendetegnet ved, at transportøren ofte håndterer store værdier, men at ufravigelige ansvarsbegrænsninger medfører, at transportørens ansvar for forsinkelse og skade under transporten er stærkt begrænset.

Set ud fra en obligationsretlig vinkel er transportaftalen interessant som et eksempel på en værkslejekontrakt , hvor transportøren har en resultatforpligtelse . Transportøren skal præstere den ved aftalen lovede tjenesteydelse og får kun betaling, hvis transporten udføres.

Transportaftalen har særlig relevans, fordi den kan få betydning for andre end aftalens parter. Således må eksempelvis køberetten og transportretten ses i sammenhæng, fordi forsinkelse eller skader under transporten kan påvirke forholdet mellem køber og sælger.

Retten til at standse genstande under transport har nær sammenhæng med tingsrettens regler .

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Undervisnings- og arbejdsform

Dansk

Litteratur

Blok 1 - Transportret

Formueretlige Emner, 6. udgave, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2010.
Noe Munck.

Pensum er:
Kapitel 4: Transportret (s. 125-166).

Bedømmelse

Eksamen afholdes som skriftlig hjemmeopgave som intern prøve uden censur.

Det må påregnes, at besvarelsen af eksamensopgaven kræver brug af retsafgørelser, som ikke er omtalt i pensum, og som det vil være op til den studerende selv af finde.

Opgaven kan dog udelukkende kræve brug af afgørelser, som enten 1) er tilgængelig på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (på tryk eller online) eller 2) er frit tilgængelig på internettet. Som ikke udtømmende eksempler herpå kan nævnes afgørelser i Ugeskrift for Retsvæsen (U/UfR), Tidsskrift for Bolig- og Byggeret (T:BB), Forsikrings- & Erstatningsretlig Domssamling (FED), Kendelser om Fast Ejendom (KFE) og Pace database on the CISG.

Det forudsættes, at den studerende selv inden eksamen har gjort sig bekendt med, hvordan afgørelser findes. Der henvises i den forbindelse til de informationssøgningskurser Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek afholder, herunder særligt "Workshop for bachelorstuderende", som afholdes i forbindelse med bachelorprojektet i starten af 5. semester.

Bedømmelse: bestået/ikke bestået

Reeksamen afholdes i januar