Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Blok 2 - Forsikringsret ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 5. semester
  • Timer per uge: 2 timer i uge 43-47
  • Deltagerbegrænsning: Max: 100
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25985

Tid og sted

Hold A fredage kl. 10-12 uge 43-47 (29/10 - 26/11) i bygning 1343 lokale 275 (Juridisk auditorium) ved Nicolai A. Clausen.
Hold B fredage kl. 10-12 uge 43-47 (29/10 - 26/11) i bygning 1252 lokale 204 (Eduard Biermann Auditoriet) ved Ole Nielsen

 

Formål

Det generelle formål med læringsforløbet i de formueretlige fag på 5. og 6. semester er, at den studerende gennem egne studier opg deltagelse i undervisningsaktiviteterne skal erhverve sig indgående kendskab til formueretlig teori og praksis, herunder kendskab til en række centrale formueretlige love og problemstillinger, og kunne bedømme og give velargumenterede forslag til løsning af formueretlige konflikter.

Formålet med de obligationsretlige valgfag er at de studerende på baggrund af pensum og almindelig juridisk metode skal kunne:

  • beskrive indholdet af relevante regler og principper inden for faget,
  • gøre rede for fagets formueretlige begreber og deres sammenhæng med dels faget i  øvrigt, dels den almindelige formueret,
  • kvalificere og relatere konkrete problemstillinger til relevante formueretlige regler, principper og grundsætninger,
  • argumentere retligt for og imod forskellige mulige løsninger og angive en konklusion, og
  • formulere sig i et klart og præcist juridisk sprog.

Indhold

Forsikringsretten har stor praktisk betydning. Forsikringsaftalen er relevant for alle privatpersoner og virksomheder og er derfor en af de hyppigst anvendte kontraktstyper. Antallet af forsikringer medfører, at der hyppigt opstår forsikringsretlige konflikter, som kan vedrøre betydelige beløb.

Teoretisk er forsikringsaftalen interessant, fordi forsikringsaftalen er et eksempel på en sikringskontrakt . Sikringskontrakterne er kendetegnet ved, at kontrakten skal sikre mod uønskede begivenheder i fremtiden. Forsikringstageren betaler for, at forsikringsselskabet påtager sig en risiko, som måske aldrig bliver aktuel.

Forsikringsaftalen er også et eksempel på et vedvarende kontraktsforhold , dvs. et retsforhold, der enten løber en bestemt tid (tidsbestemt) eller indtil det opsiges af en af parterne (på opsigelsesvilkår).

Faglige forudsætninger

ingen

Underviser

Undervisnings- og arbejdsform

Dansk

Litteratur

Blok 2 - Forsikring
Formueretlige Emner, 6. udgave, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2010. Helle Isager.

Pensum er:
Kapitel 6: Forsikring (s. 211-244).

Bedømmelse

Eksamen afholdes som skriftlig hjemmeopgave som intern prøve uden censur.

Det må påregnes, at besvarelsen af eksamensopgaven kræver brug af retsafgørelser, som ikke er omtalt i pensum, og som det vil være op til den studerende selv af finde.

Opgaven kan dog udelukkende kræve brug af afgørelser, som enten 1) er tilgængelig på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (på tryk eller online) eller 2) er frit tilgængelig på internettet. Som ikke udtømmende eksempler herpå kan nævnes afgørelser i Ugeskrift for Retsvæsen (U/UfR), Tidsskrift for Bolig- og Byggeret (T:BB), Forsikrings- & Erstatningsretlig Domssamling (FED), Kendelser om Fast Ejendom (KFE) og Pace database on the CISG.

Det forudsættes, at den studerende selv inden eksamen har gjort sig bekendt med, hvordan afgørelser findes. Der henvises i den forbindelse til de informationssøgningskurser Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek afholder, herunder særligt "Workshop for bachelorstuderende", som afholdes i forbindelse med bachelorprojektet i starten af 5. semester.

Bedømmelse: bestået/ikke bestået

Reeksamen afholdes i januar