Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Valgfrit element: International Sundhed og Tropemedicin (infektionssygdomme i globalt perspektiv) ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidatuddannelsen.
  • Semester/kvarter: 1. semester på kandidatuddannelsen.
  • Timer per uge: 21 + forberedelse.
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22992

Formål

 

Infektionssygdomme spredes i dag hurtigt over grænserne. som SARS og fugleinfluenza understreger at infektionssygdomme er globale problemer.

Der vil blive givet en introduktion til store infektionssygdomme som fx malaria, schistosomiasis, leishmaniasis, dengue feber, gul feber med vægten lagt på pathogenese, klinik, behandling og udbredelse. Influenza pandemier, og det danske pandemiberedskab vil blive gennemgået. Behovet af rejseprofylakse i form af vaccinationer og beskyttelse mod malaria vil blive gennemgået. Introduktion til international public health her under fx Expanded Programme on Immunization, EPI, The Global Fund for HIV, Tuberculosis and Malaria, WHO og international overvågning af infectionssygdomme.

Kursisterne vil blive introduceret til diagnostiske metoder, og skal ved kursets afslutning være i stand til at lægge et hensigtsmæssigt undersøgelsesprogram for patienter, der indlægges med en rejseanamnese og risiko for kroniske infektioner som hepatitis B og TB hos indvandrere.

Indhold

 

Forelæsningerne vil være oversigtsforelæsninger omkring store sygdomme og public health. Patient historier vil præsentere udvalgte patienthistorier fra Infektionsmedicinsk afdeling, og vil omfatte patienter med HIV, hepatitis B og tropesygdomme.

Public health delen vil tage udgangspunkt i sundhedsproblemer i udviklingslandene og vil omfatte en opgave omkring et sundhedsproblem i et enkelt land, hvor problemets omfang og mulige interventioner skal vurderes og fremlægges i plenum for de andre studerende. Cases vil blive tilrettelagt så de løses at studenterne over flere omgange. Studenterne forventes at forberede cases hjemme og præsentere dem for resten af holdet.

Praktiske øvelser i diagnostik af tropemedicinske sygdomme som f.eks. malaria og hurtigtest af f.eks. influenza er baseret på materiale fra Parasitologisk Laboratorium, Infektionsmedicinsk afdeling.

Faglige forudsætninger

Bestået lægevidenskabelig bacheloruddannelse ved Aarhus Universitet eller tilsvarende.

Underviser

 

Underviseransvarlig Lektor, Overlæge, dr. med. Eskild Petersen. Flere forskellige undervisere vil være tilknyttet faget.

 

Undervisnings- og arbejdsform

 

Vekslevirkning mellem forelæsninger, gruppearbejde, fremlæggelse af gruppearbejde med diskussion i plenum. Praktiske øvelser i diagnostik af infektionssygdomme herunder mikroskopi og anvendelse af hurtig-tests. I løbet af kurset skal der udarbejdes en hjemme opgave i grupper på ca. 4 personer. Det skal fremgå af opgaven, hvem der har skrevet hvad (for at sikre individuel bedømmelse).

 

Kurset afsluttes med en fremlæggelse af hjemmeopgaven for de øvrige studerende. Der udpeges på forhånd en anden gruppe studerende, der opponerer ved fremlæggelsen, således at alle fremlægger og alle er opponenter.

Bestået/ikke bestået + obligatorisk fremmøde.

 

Der er afsat ca. 21 timers undervisning ugentligt, den øvrige tid forventes at bestå af gruppearbejde og selvstudie.

Engelsk.

Litteratur

 

Bannister BB et al. Infectious Diseases, Blackwell 2000

Hay SI et al. Global mapping of infectious Diseases. Academic Press 2007

International Travel and Health. WHO, Geneva, (udgives årligt og kan downloades fra www.who.int)

Udvalgte artikler vil blive udleveret.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i medicin

  • Hj.opg., bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


obligatorisk fremmøde og hjemmeopgave

 

Bestået/ikke bestået hjemmeopgave + obligatorisk fremmøde.

 

Eksamenssprog: Engelsk.