Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Epidemiologi og Biostatistik hbc ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 5. semester
  • Timer per uge: Ca. 61 timer. Se nøjagtig fordeling af timerne på Web-Untis  
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 26786

Formål

At sætte den studerende i stand til at gøre rede for de basale statistiske metoder og epidemiologiske principper, der ligger til grund for klinisk odontologisk forskning.

Mål: Den studerende skal kunne forklare sammenhængen mellem måleskala, data's fordeling og valg af parameterbeskrivelse. Definere og tolke konfidensintervaller. Diskutere anvendelsen af parametriske og non-parametriske tests. Diskutere resultater af multivariabel lineær og logistisk regression og overlevelsesanalyse. Anvende sensitivitet og specificitetsestimater og prædiktive værdier og vurdere en diagnostisk tests anvendelighed og konsekvenser for odontologisk praksis. Diskutere metoder til kvantificering af undersøgeroverens-stemmelsen og dennes betydning for odontologisk diagnostik. Forklare designprincipperne bag kliniske forsøg; tværsnits- kohorte-; case-control-; og overlevelsesundersøgelser. Definere almindelige sygdoms- og associationsmål. Forklare begreberne bias og konfounding og gøre rede for kontrol af bias og konfounding. Beskrive hovedtrækkene i forekomsten, fordelingen og udviklingstendenserne i tandsygdommene for den danske befolkning.

Indhold

Måleskalaer; Grafisk og talmæssig beskrivelse af data;  Statistiske fordelinger; Estimation og sikkerhedsintervaller; Parametriske og non-parametriske hypotesetest; Diagnostik og sygdomsopfattelser; Screening;  Diagnostisk validitet og reliabilitet;  Variation, årsager til variation;  Årsagsbegrebet; Undersøgelsesdesign; Hyppigheds- og associationsmål;  Bias og konfounding; Korrelation og regression, overlevelsesanalyse.

 

Faglige forudsætninger

Den studerende skal have påbegyndt arbejdet på Fællesklinikken.

Underviser

Professor Vibeke Bælum, Odontologisk Institut.
baelum@soci.au.dk

Lekotor Jens Munk Heimann, Odontologisk Institut.
heidmann@odont.au.dk

Lektor Rodrigo Lopez, afdeling for Parodontologi, Odontologisk Institut.
rlopez@odont.au.dk

 

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, øvelser, gennemgang af øvelser og gruppediskussioner. En betydelig forberedelsestid må påregnes.

Litteratur

ANBEFALET LÆSNING: Kirkwood BR, Sterne JAC. Essential Medical Statistics. Oxford,  Blackwell Science. 2nd edition, 2003. Juul S. Epidemiologi og Evidens. København, Munksgaard, Denmark, 2004. Udleverede noter og artikler

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i odontologi

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter Bestået/ikke bestået med intern censur