Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Kliniske Fag Kir. 7 hbc ( efterår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: 1. semester
  • Timer per uge: 1) Hjertelungeredning: Ialt ca. 4 timer 2) Kæbekirurgi: Ca. 65 timer 3) Oral Patologi og Medicin: Ca. 20 timer  Se nøjagtig fordeling af timerne på Web-Untis
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 27014

Formål

Kliniske Fag Kir. 7 omfatter 3 elementer: Kæbekirurgi,Oral Patologi og Medicin og Hjertelungeredning, indenfor hvilke den studerende skal erhverve sig klinisk kunnen. Alle tre elementer skal være bestået før Kliniske Fag Kir. 7 er erhvervet.

Mål: Den studerende skal kunne opfylde de krav, der opstilles i de 3 elementer.

1) Kæbekirurgi:

Formål: Den studerende skal opnå teoretisk og praktisk viden om journaloptagelse, dvs. kunne optage relevant og systematisk anamnese og kunne foretage klinisk undersøgelse med henblik på diagnostik af de hyppigt forekommende tand-, mund- og kæbekirurgiske lidelser inkl. behandlingsplanlægning. Endvidere skal den studerende opnå teoretisk og praktisk viden om tandekstraktion, kirurgisk fjernelse af retinerede tænder og rødder samt kirurgisk endodonti. Endvidere skal den studerende introduceres til de forskellige faser ved kirurgisk fjernelse af retinerede tænder og rødder med fokus på mandiblens 3. molar samt ekstraktion af enkelt-rodede tænder.

Mål: Den studerende skal være i stand til at redegøre for og diskutere journaloptagelse inkl. relevant og systematisk anamnese og klinisk undersøgelse, tandekstraktion inkl. heling og komplikationer, almen operationsteknik og instrumentarium, kirurgisk endodonti, postoperativ smertebehandling, biopsitagning, behandling af akutte odontogene infektioner inkl. spredning og behandling, profylaktisk og kurativ anvendelse af antibiotikum, behandling af cyster i kæberne og de orale bløddele, indikation for kirurgisk fjernelse af 3. molar, kirurgisk teknik ved fjernelse af 3. molar og koronektomi, denudering af retinerede tænder, transplantation af tænder samt hygiejne og infektionskontrol i forbindelse med kirurgiske indgreb i mundhulen. Endvidere skal den studerende kunne planlægge og udføre de fleste faser ved kirurgisk fjernelse af mandibulære 3. molarer, hvor deling af tanden ikke er nødvendig. Yderligere skal den studerende kunne foretage de fleste faser ved ekstraktion af enkelt-rodede tænder. Desuden skal den studerende kunne beskrive og forklare de vigtigste præ- og postoperative forholdsregler i forbindelse med tand-, mund- og kæbekirurgiske indgreb, inkl. forberedelse af patienter før kirurgi.

2) Oral Patologi og Medicin:

Formål: Den studerende skal opnå viden om ætiologi og patogenese samt klinik og histopatologi for sygdomme i mundslimhinde, kæber og spytkirtler, herunder sygdomsklassifikation og sygdomsforløb samt indikation for og anvendelse af diagnostiske metoder inden for fagområdet oral patologi & medicin.

Mål: Den studerende skal kunne gøre rede for mundslimhinde-, kæbe- og spytkirtelsygdommes klassifikation, deres symptomer, diagnoser og forløb samt overordnede behandlingsprincipper. Den studerende skal kunne redegøre detaljeret for, hvordan de almindeligt forekommende mundslimhinde-sygdomme behandles, inkl. hensigtsmæssig patientinformation. Den studerende skal kunne fortolke histopatologiske beskrivelser samt anvende oral patologisk/medicinsk terminologi på en korrekt måde med henblik på korrekt og hensigtsmæssig journalføring og kommunikation med andre instanser inden for sundhedssektoren.

3) Hjertelungeredning:

Formål: Den studerende skal ajourføre den teoretiske og praktiske kunnen til selvstændigt at kunne udføre og diskutere basal hjertelungeredning og basal førstehjælp. Formålet er således at repetere tidligere undervisning i basal hjertelungeredning og basal førstehjælp.

Mål: Den studerende skal være i stand til at forklare og diskutere i detaljer samt selvstændigt at udføre basal hjertelungeredning og basal førstehjælp. Endvidere skal den studerende kunne forklare og diskutere principperne for organisering af et effektivt akutberedskab, inkl. brug af hjertestarter. Undervisningen er således en repetition af den undervisning, som er meddelt på Prækliniske Fag 1, Prækliniske Fag 3 og Kliniske Fag Kir 5. Herved sikres, at den studerende har ajourført viden om basal hjertelungeredning.

Indhold

1) Kæbekirurgi:

Teoretisk og klinisk undervisning med fokus på introduktion af journaloptagelse og de hyppigt forekommende tand-, mund- og kæbekirurgiske lidelser og deres behandling. Undervisningen inkluderer en systematisk teoretisk og klinisk gennemgang af principperne for kirurgisk fjernelse af retinerede tænder og rødder, inkl. fantomkursus i kirurgisk fjernelse af mandiblens 3. molar samt kirurgisk endodonti.

2) Oral Patologi & Medicin:

Teoretisk gennemgang af ætiologi, diagnostik, klinik og histopatologi vedrørende sygdomme i mundslimhinde, kæber og spytkirtler samt klinisk diagnostik og behandling af mundslimhindesygdomme.

3) Hjertelungeredning:

Teoretisk undervisning i principperne for basal hjertelungeredning og basal førstehjælp samt praktisk undervisning i basal hjertelungeredning.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

1) Kæbekirurgi: Søren Schou, Afdeling for Kæbekirurgi & Oral Patologi, Odontologisk Institut, sschou@odont.au.dk

2) Oral Patologi & Medicin: Professor, dr.odont. Jesper Reibel, Afdeling for Oral Patologi & Medicin, Odontologisk Institut, Københavns Universitet, jrei@sund.ku.dk og Birgit Kenrad, Afdeling for Kæbekirurgi & Oral Patologi, Odontologisk Institut, birgit.kenrad@odontologi.au.dk

3) Hjertelungeredning: Jan Tagesen, Afdeling for Kæbekirurgi & Oral Patologi, Odontologisk Institut, jtagensen@odont.au.dk

 

Undervisnings- og arbejdsform

1) Kæbekirurgi:

Forelæsninger med tilhørende forberedelse og obligatorisk klinisk undervisning, herunder et obligatorisk fantomkursus i kirurgisk fjernelse af mandiblens 3. molar og kirurgisk endodonti. En del af den kliniske undervisning i Kæbekirurgi vil involvere Oral Patologi & Medicin.

2) Oral Patologi & Medicin:

Forelæsninger med tilhørende forberedelse og obligatorisk klinisk undervisning.

3) Hjertelungeredning:

Obligatorisk forelæsning og holdundervisning, inkl. praktiske øvelser på fantom med tilhørende forberedelse.

Litteratur

1) Kæbekirurgi

Forfatter: Peterson LJ, Ellis III E, Hupp JR, Tucker MR
Titel: Contemporary , Oral and Maxillofacial Surgery
Udgivelsesår: 2008. Udgave: 5.
Forlag: Mosby, St. Louis,
Opstilling: WU 600 Con

Forfatter: Birn H, Winther JE

Titel: Odontologisk Kirurgi-Atlas

Udgivelsesår: 2005

Forlag: Århus Tandlægeskole

Opstilling: Wu 600.7BIR

 

2) Oral Patologi & Medicin


Forfatter: Neville BW, et al.
Titel: Oral & Maxillofacial Pathology
Udgivelsesår: 2009. Udgave: 3rd ed.
Forlag: W.B. Saunders, Philadelphia.
Bemærk: Bogen benyttes også i faget Tandsygdomslære
Opstilling: WU 140 Ora-

3) Hjertelungeredning

Forfatter: Hansen BL, Garde K, Skafte-Holm P
Titel: Akutte medicinske tilstande. Førstehjælp og genoplivning. Hvad kan tandlægen gøre?
Udgivelsesår: 2008. Udgave: 1.
Forlag: Tandlægeforeningen og Mentor Instituttet.
Opstilling: WA 292

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i odontologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået med intern censur
  • ingen eksamen, bedømt efter Bestået/ikke bestået med intern censur


Deludprøvningen består af:

Kæbekirurgi: Efter fantomkursus i kirurgisk fjernelse af
mandiblens 3. molar og kirurgisk endodonti afholdes en
skriftlig prøve i Oral Kirurgi af 1 times varighed, uden
hjælpemidler og med intern censur. Bedømmes med bestået/ikke
bestået.

Kæbekirurgisk klinisk arbejde: Aktiv tilfredsstillende
deltagelse

Oral Patologi og Medicin: Aktiv tilfredsstillende deltagelse

Hjertelungeredning: Der skal opnås kursusattest for
godkendt kursus.