Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Ondskabens psykologi og det moralske dilemma ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BAC
  • Semester/kvarter: 5. semester
  • Timer per uge: 12-14 gange à 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Der kræves tilmelding til undervisningen. Se http://psy.au.dk/undervisning/undervisningstilmelding-regler-og-frister/
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 27893

Formål

Fagets formål
Formålet med faget er, at den studerende via almenpsykologien fordyber sig i et særligt genstandsområde og/eller problemstilling inden for det psykologiske domæne.

Fagets formål er endvidere, at den studerende tilegner sig viden om forskning og centrale teoridannelser inden for fagets genstandsområde og/eller problemstilling. Formålet er endvidere at den studerende gennem aktiv deltagelse i undervisningen kan redegøre for denne viden, bruge denne viden over for fagets problemstillinger i fagets domæne og genstandsområder, samt forme sin redegørelse for og brug af viden på en videnskabelig måde.

Domænet
En fordybelsesaktivitet beskæftiger sig med et eller flere genstandsområder og/eller problemstillinger inden for det almenpsykologiske domæne.

Genstandsområdet
I læseplanen vil være præciseret hvor mange fordybelsesaktiviteter der slås op samt hvilket genstandsområde og/eller hvilke problemstillinger der vil udgøre det enkelte seminars indhold.


Kriterier for målopnåelse
Aktiv og fagligt relevant deltagelse i fordybelsesaktivitetens faglige aktiviteter. At vise tilstrækkelig kendskab til fagets emne, og til på et litteraturgivet grundlag at kunne deltage i faglige diskussioner om emnet.

Indhold

Dette seminar omhandler de (social)psykologiske mekanismer og processer der medvirker til, at ellers helt normale mennesker bliver i stand til at begå grusomme handlinger over for andre.

Særligt vil der blive fokuseret på de moralske aspekter af ondskaben; hvordan folk "frakobler" deres moralske overbevisninger fra deres faktiske handlinger, for derved at cope med, at man begår handlinger, der skader andre mennesker. Teorier om moralsk frakobling og moralsk rationalisering vil være gennemgående seminaret igennem.

I seminaret vil vi beskæftige os med en række eksempler på menneskelig ondskab, fra hverdagsagtige fænomener såsom mobning blandt skolebørn over til ekstreme former for ondskab såsom folkedrab. Forskellige cases vil blive forsøgt inddraget så vidt muligt.

Endvidere vil vi bl.a. komme til at beskæftige os med psykologens (særligt forskerens) måde at arbejde med emner som moralsk frakobling og ondskab på, samt hvilke metodiske og etiske problematikker, der kan være forbundet med at arbejde med et sådant emne. Herunder vil vi også komme ind på de mere filosofiske aspekter af begrebet ondskab - såsom hvornår man kan betragte noget som "ondt" eller "forkert", og hvem der har retten og magten til at definere dette.

Fagets kursuskode (AULA): PSYE10MO

Faglige forudsætninger

Underviser

Marie Louise Obermann

Undervisnings- og arbejdsform

Seminarundervisning

Litteratur

Udleveres ved den første undervisningsgang

Undervisningstidspunkt og sted

Onsdag 12-15 i bygning 1481/lokale 225

Første gang: 15. september 2010

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i psykologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


Faget bestås ved 80 % tilstedeværelse samt aktiv deltagelse.