Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Teologisk tema: Nietzsches kristendomskritik ( efterår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: E2010
  • Timer per uge: 2 x 2
  • Deltagerbegrænsning: Ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Teologiske Fakultet
  • Udbud ID: 24873

Formål

Disciplinen Teologisk tema belyser eksistentielle spørgsmål og bibelske temaer i udvalgte filosofiske og / eller litterære tekster. Den studerende skal opnå kvalifikationer i form af viden og forståelse indenfor brydningsfeltet mellem teologi, etik og litteratur.

Undervisningen udbydes fra suppleringsuddannelsen Religion, etik og litteratur, men kan også tages som et Valgfag 1A på teologi.

Indhold

Jeg har venner i bogreolen. Man åbner en side, man finder et ord, en mening viser, at nogle  allerede har været her. Ord griber jo fat i én: de har stået bag et hjørne og ventet og ventet længe, mens de har plettet deres venten med menneskelighed.

                                                                               Göran Tunström

Som en af "mistankens store mestre "har Nietzsche med sin kritik af især jødedom og kristendom haft stor og indflydelse på både filosofi, kunst og teologi. Og på antidemokratiske ideologier, som f.eks. nazismen. Vi vil fra Nietzsches sene forfatterskab læse Antikrist med fokus på den tvetydige kristendomsforståelse, på menneskesynet, gudsbilledet og religionens funktion. Med et lille udblik til nyere teorier om modernitet, sekularisering og religionens tilbagekomst diskuterer vi Nietzsches kritik og hans aforistiske stil.  Derefter interesserer vi os for skønlitteraturen, som ét af de mange steder, hvor der tages vare på etiske, eksistentielle og religiøse erfaringer - der ofte ikke finder genkendelse i de traditionelle religiøse institutioner. Vi vil læse skønlitterære tekster fra det 20.århundrede og her også overveje spørgsmålet om fiktionens og fantasiens betydning for religion og tro.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Sanne Thøisen

Undervisnings- og arbejdsform

Holdundervisning

Dansk

Litteratur

Ved semesterstart foreligger et kompendium, og der vil være en semesterhylde på Teologisk Bibliotek.

Tid og sted

Tirsdag 13-15

Torsdag 10-12

Bygning 1443 lokale 440

Bedømmelse

Bunden skriftlig opgave på max 15 normalsider (36.000 typeenheder)
Emnet aftales inden d. 1. november
Titel (spørgsmål) aftales inden d. 1. december
Opgaven afleveres ikke senere end d. 10. januar