Landbrugspolitik og miljøregulering ( efterår 2011 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
engelsk (eller dansk)
-
Niveau:
Kandidat kursus, obligatorisk
-
Semester/kvarter:
1. semester, 2. kvarter
-
Timer per uge:
2x3 timer pr uge, indeholdende forelæsninger, seminarer eller øvelser, og muligvis en heldags ekskursion.
-
Deltagerbegrænsning:
24
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
29147
Formål
Formålet med kurset er at give en introduktion til udviklingen i EUs landbrugspolitik og til miljøreguleringen af jordbruget. Danmark er et af de mest progressive lande i Europa med hensyn til miljøregulering af jordbruget. På grundlag af mere end 30 års erfaring med regulering af jordbruget og miljøet i landområder vil kurset give de studerende en grundlæggende viden om jordbrugsmiljøpolitik på europæisk og nationalt niveau og principperne for regulering gennem en række eksempler fra Danmark. Derudover sigter kurset mod at give de studerende indsigt i såvel redskaber til udvikling af politiske tiltag som en forståelse af, hvordan miljømæssige, politiske og samfundsøkonomiske rammevilkår indvirker på landmændenes beslutninger og derved på virkningen af miljømæssig regulering og lovgivning.
Læringsmål
Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:
-
Beskrive den fælles europæiske landbrugspolitik og dens gennemførelse i Danmark.
-
Beskrive de væsentligste tiltag inden for jordbrugsmiljø i Danmark og forbindelsen til internationale aftaler og EU-direktiver.
-
Redegøre for strukturudviklingen i jordbruget og indflydelsen af tiltag og handlingsplaner vedrørende jordbrugsmiljø.
-
Vurdere virkninger / manglende virkninger af konkrete jordbrugsmiljømæssige tiltag og diskutere i hvilket omfang tiltag er indrettet på at tage tankegangen bag landmændenes beslutninger i betragtning.
Indhold
Kurset er opdelt i tre dele. I den første del bliver den studerende introduceret til udviklingen i landbrugspolitik og regulering af jordbrugsmiljøet i Danmark og til forbindelsen til internationale aftaler og EU-direktiver. I den anden del bliver den studerende introduceret til metoder til vurderinger af disse handlingsprogrammer, herunder en række casestudier af de beslutningsprocesser, der er forbundet med jordbrugsmiljømæssige handlingsprogrammer og regulering (for eksempel nitrathandlingsprogrammer og projekter til naturbeskyttelse). Dette omfatter hensyntagen til udviklingen i magtbalancen mellem aktørerne i jordbrugsproduktionssektoren og i naturbeskyttelsesinstitutioner. I den tredje del af kurset bliver den studerende introduceret til listen af jordbrugsmiljømæssige tiltag under EUs udviklingspolitik for jordbrug og landdistrikter.Metoder til at evaluere virkningen af disse tiltag præsenteres, og måder, hvorpå man kan redegøre for landmændenes beslutningsrationale i udarbejdelsen af jordbrugsmiljømæssige tiltag, diskuteres.
Faglige forudsætninger
Underviser
Kursusansvarlige:
Tommy Dalgaard, forskningsleder og Carsten Daugbjerg, professor
Eksperter indenfor individuelle fagområder til optræde som gæstelærere.
Undervisnings- og arbejdsform
Undervisningsmetoderne vil være problembaserede og vil henvise til praktiske eksempler på evalueringen af tiltag til miljøregulering. Hvor det er muligt, vil de studerende blive inddraget i seminarpræsentationer og teoretiske øvelser. Det er hensigten at gennemføre en 1-dags ekskursion i løbet af kurset.
Engelsk/dansk, afhængigt af international deltagelse.
Litteratur
Following textbook is used: Carter N (2007) The politics of the environment: ideas, activism, policy. Cambridge University Press. 2nd edition. ISBN: 978-0-521-68745-4. 410 p. Moreover, a list of papers are included in a reader for the course modules.
Studieordning og bedømmelse
-
Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
Tre særskilte skriftlige rapporter på engelsk, hver på 5-10 sider,
skal afleveres i løbet af kursusperioden. Rapporterne vil blive
bedømt samlet efter 7-trinsskalaen med intern censur.