Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Husdyrproduktion, -sundhed og -velfærd ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidat kursus
  • Semester/kvarter: 1. semester (efterår 1. og 2. kvarter)  
  • Timer per uge: Kursets omfang i timer for den studerende: Forelæsninger (4 timer pr. hver af 6 segmenter): 24, Forberedelse (2½ timer pr. forelæsningstime): 60, Øvelser (4 timer pr. hver af 6 segmenter): 24, Projektarbejde (inkl. forberedelse til eksamen): 131, Eksamen : 2, I alt: 241
  • Deltagerbegrænsning: Ingen  
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 33371

Formål

Formålet med kurset er, at den studerende bliver i stand til at vurdere samspillet mellem management, produktion, sundhed og velfærd i konventionelle såvel som økologiske husdyrproduktions-systemer. Målet er at den studerende kan analysere problemstillinger i en konkret husdyrproduktionsenhed og kan kombinere denne viden til relevante løsningsforslag.

Læringsmål

 

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

  • Vurdere samspillet imellem system, management, produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau.
  • Vurdere besætningens produktion, sundhed og velfærd i relation til producentens målsætning.
  • Udvælge og anvende værktøjer til styring og overvågning af produktion, husdyrsundhed og dyrevelfærd på besætningsniveau (produktionsprognoser, velfærdsvurdering, risikovurdering).

 

Indhold

Kurset handler om husdyrproduktion på besætningsniveau. Kurset er baseret på gruppeprojektarbejde, der med udgangspunkt i en økologisk eller konventionel casebesætning (malkekvægs- eller sobesætning) omfatter en helhedsorienteret vurdering af sammenhænge mellem produktion, sundhed og velfærd samt forslag til forbedring af produktivitet, dyrevelfærd og forebyggelse af smittespredning Gruppearbejdet suppleres med forelæsninger med tilhørende øvelser. Emner for forelæsninger og øvelser: Introduktion til centrale begreber til forståelse af en besætning som et system og styringen heraf. Introduktion til beslutningsstøtteteori og producentens målsætning. Dyrevelfærd; velfærdsindikatorer, dyrevelfærdsvurdering. Reproduktion og udskiftning Sammenhæng mellem produktion, sundhed (herunder smittespredning) og velfærd. Redskaber til styring af avl, fodring, reproduktion, sundhed og velfærd Gruppearbejde (forløber parallelt med undervisning og øvelser): Organisering af projektgrupper. Introduktion til og valg af casebesætning (malkekvægs- / sobesætning). Besøg casebesætning. Besætningsbeskrivelse inkl. producentens målsætning. Identificering af og arbejde med problemstillinger på casebesætning vedr. sammenhænge mellem. produktion, sundhed og velfærd på besætningsniveau. Opfølgende besætningsbesøg. Udarbejdelse af rapport. Præsentation af rapporten over for casebesætningens ejer (+ fodermester) med diskussion af resultater og indhold.

Faglige forudsætninger

Det anbefales, at den studerende følger eller har bestået Introduktion til husdyrproduktion, med mindre bachelorkurset Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø er bestået

Underviser

Jan Tind Sørensen (kursusansvarlig) samt relevante forskere fra Aarhus Faculty of Science and Technology og eksterne forskere.

 

Undervisnings- og arbejdsform

Kurset vil bestå af 1 projektorienteret gruppearbejde i grupper af 3 til 5 personer, med aflevering af projektrapport på min. 45 sider ved 3 personer i gruppen (min. 15 sider per studerende) som forudsætning for indstilling til afsluttende prøve. I forløbet gennemføres 2-3 besøg i casebesætningen. Gruppearbejdet vil blive suppleret med udvalgte forelæsninger og øvelser.

Engelsk

 

Litteratur

Uddrag af Kristensen, A.R.; Jørgensen, E. and Toft, N. 2008. Herd Management Science. I. Basic concepts. SL books, ISBN 877980788, samt originallitteratur.

 

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i agrobiologi

  • Skr. + Mdt., bedømt efter 7-skala med intern censur


Prøven er en kombineret mundtlig og skriftlig prøve, hvor den mundtlige prøve er på 45 minutter uden forberedelsestid, og baseres på læringsmål og projektrapport. Den samlede prøve bedømmes efter 7-trinsskala med intern censur. Aflevering af projektrapport er forudsætning for indstilling til den afsluttende prøve