Introduktion til husdyrproduktion ( efterår 2011 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
engelsk
-
Niveau:
MSc
-
Semester/kvarter:
Efterår, 1. kvarter
-
Timer per uge:
Forelæsninger og øvelser med 4 x 4 timer i 4 uger
-
Deltagerbegrænsning:
30
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
33374
Formål
Kurset introducerer den studerende til emner og værktøjer i de obligatoriske 10 ECTS kurser Husdyrproduktion, -sundhed og velfærd og Kvantitativ husdyrernæring og fysiologi. Kurset inkluderer emner som husdyrenes anatomiske kendetegn, foderemner, næringsstofomsætning og evaluering, og giver den studerende en introduktion til besætningen som et produktionssystem, hvor management, sundhed, dyrevelfærd og produktion vekselvirker. Kurset forløber umiddelbart forud for disse kurser over et 4 ugers intensivt forløb.
Læringsmål
Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:
-
Demonstrere forståelse af centrale begreber i begge kursernes emner, herunder:
-
Beskrive malkekvæg-, svine-, mink- og fjerkræproduktion ved deres typiske produktionsmæssige kendetegn for så vidt angår opstaldningssystemer, managementsystemer og dyr-kategorier.
-
Beskrive eksisterende dyrevelfærdsdefinitioner og dyrevelfærdskoncepter - og kunne diskutere metoder til vurdering af dyrevelfærd i relation til forskellige interessenter og formål (beslutningsstøtte, certifikation eller klassifikation).
-
Beskrive metoder til bestemmelse af næringsstofindhold og -tilgængelighed i foderstoffer og kunne demonstrere viden om næringsstofindhold i de typiske foderstoffer.
-
Estimere energi- og næringsværdien af foderstoffer.
Indhold
Kurset inkluderer 12 segmenter. Hvert af disse segmenter indeholder forelæsninger med tilhørende teoretiske øvelser. Desuden er der i kurset indlagt en 2-dages ekskursion.
Forelæsningsemner:
Husdyrkarakteristika og foderemner
Kvægproduktionssystemer
Svineproduktionssystemer
Produktionssystemer for mink og fjerkræ
Næringsstofomsætning enmavede dyr
Næringsstofomsætning flermavede dyr
Vurdering af foderstoffer og foderplaner for svin
Vurdering af foderstoffer og foderplaner for kvæg
Produktionssygdomme kvæg, svin, fjerkræ og mink
Etologi
Velfærdvurdering på besætningsniveau
Faglige forudsætninger
Studerende med bachelor i Jordbrug, fødevarer og miljø Linjen Husdyrbiologi og produktion kan ikke optages.
Underviser
Tine Rousing, kursusansvarlig, Peter Lund samt forskere fra AU, Animal Science
Undervisnings- og arbejdsform
Forelæsninger, øvelser, ekskursioner
Engelsk
Litteratur
Læreboger og videnskabelige artikler. Detaljeret information ved kursusstart
Studieordning og bedømmelse
-
Mundtlig, bedømt efter Bestået/ikke bestået med intern censur
20 min mundtlig eksamen uden forberedelse baseret på læringsmål med intern censur og bedømmes som bestået/ikke bestået.