[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med kurset er at give indsigt i mikrobielle processer i forskellige miljøer gennem teoretisk indlæring og praktiske målinger af mikrobiel stofomsætning.
Teoretiske øvelser med forelæsninger og studenterpræsentationer, samt laboratorieøvelser med rapport.
Ved måling af basale mikrobielle processer bestemmes omsætningen af organisk kulstof og næringsstoffer som nitrat og ammonium i forskellige miljøer fra jord til oceaner. I laboratorieøvelser måles processer som mikrobiel respiration og fotosyntese, anaerob kulstofmineralisering ved sulfatreduktion, samt nitrifikation og denitrifikation. Ud over emner knyttet til laboratorieøvelserne vil der i de teoretiske øvelser blive behandlet følgende emner: 1. Kulstoflagring i havet, 2. Biogeoelektricitet og mikrobielle netværk, 3. Den dybe biosfære - Jordens største bakteriereservoir, 4. Modellering af stofomsætning og 5. Mikrobiel olienedbrydning.
Kurset skal forberede deltagerne til videregående kurser i mikrobiel stofomsætning og forskning i mikrobiologi eller arbejde indenfor miljøforvaltning, miljøteknologi og jordbrug.
Generelt kendskab til kemi, mikrobiologi og systemøkologi svarende til de første to studieår på biologistudiet ved Aarhus Universitet.
Bente Aa. Lomstein , Lars Peter Nielsen, Niels Peter Revsbech, Hans Røy og Bo Barker Jørgensen
1 x 3 TØ pr. uge i 7 uger
1 x 4 LØ pr. uge i 7 uger
I alt 49 timers øvelser (TØ+LØ) med integrerede studenterpræsentationer og diskussion af lærebogskapitler/noter.
Madigan, Martinko, Dunlap, Clark:: Brock, Biology of Microorganisms. Prentice-Hall, 12 th edition eller nyere.
Desuden udleverede noter.
Ordinær eksamen: 2. Kvarter
Reeksamen: Efter aftale med faglærer
Institut for Bioscience
Efter kurset vil deltagerne være i stand til at