Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Bioteknologiske produkter og processer (Q2) ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Grundkursus
  • Semester/kvarter: 2. kvarter
  • Timer per uge: 8
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsninger
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 31312

Formål

Formålet er at introducere det brede spektrum af bio-industrielle produkter - specielt fødevarer, biofarmaka, enzymer (rekombinante proteiner) og bioenergi samt en introduktion til de processer, som ligger bag fremstillingen, herunder økonomiske, miljømæssige og rettighedsmæssige forhold.

Obligatorisk program

Virksomhedsbesøg, herunder introduktion og opfølgning samt tilhørende rapporter

Indhold

Kurset indeholder en gennemgang af de produkter, som fremstilles industrielt ved hjælp af moderne molekylær-bioteknologiske metoder:

1. Fødevarer  og fødevareingredienser

Bryggeriindustrien (fra byg til øl, fra stivelse til alkohol)
Bagerindustrien (fra hvede til brød)
Mejeriindustrien (fra mælk til ost)
Stivelsesindustrien (fra kartofler til stivelse; fra majs til sødestof)
Konfekt- og chokoladeindustrien (fra kakaobønne til chokolade)
Frugtsaft (juice), vin og spiritus, kaffe og the (fra æbler og solbær til most og saft, fra vinstok til vin, fra korn og kartofler til akvavit)

2. Ikke-fødevarer

Industrielle enzymer (genteknologi-fermentering-proteinoprensning)
Farmako-/medicinalindustrien (vacciner, hormoner)
Bioenergi: Biogas (fra gylle til el og varme); Biodiesel og Bioethanol (fra halm og raps til brændstof)

3. Desuden vil kurset indeholde forelæsninger i emnerne

Bioteknologi i skovbruget
Bioteknologi og miljø
Beskyttelse af bioteknologiske opfindelser

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: 

  • beskrive danske bioteknologiske virksomheder, herunder selskabsform, virksomhedshistorie, produktportefølje samt produktionsmetoder
  • forklare og analysere procesteknologien bag udvalgte danske virksomheders fremstilling af bioteknologiske produkter
  • beskrive tradionelle og moderne anvendelser af bioteknologi herunder betydningen for miljø
  • redegøre for regler for beskyttelse af bioteknologiske opfindelser
  • udarbejde selvstændige skriftlige rapporter, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
  • fremlægge et bioteknologisk emne mundtligt, herunder indhente information, diskutere og konkludere med baggrund i virksomhedsdata
  • udføre projektarbejde selvstændigt og i hold

Faglige forudsætninger

Introduktion til bioteknologi

Underviser

Ansvarlig faglærer
Navn: Peter Kristensen
Universitetsadresse: MBG, Forskerparken, bygn. 3142, rum 1.21, Gustav Wieds Vej 10C, 8000 Aarhus C
Telefon: 8942 7275
E-mail: pk@mb.au.dk

Undervisnings- og arbejdsform

2 x 2 forelæsninger, virksomhedsintroduktion og besøgsopfølgning i 7 uger
3-4 virksomhedsbesøg (tirsdage) i alt 28 timer

Obligatoriske rapporter fra virksomhedsbesøg (bl.a. indeholdende evaluering af såvel besøget, virksomheden som produkt og processer i virksomheden). Hver deltager fremlægger en af rapporterne for de øvrige deltagere

 

Litteratur

Udleveres under kurset

Kursushjemmeside

Der henvises til Aarhus Universitets e-learningssider: http://www.aula.au.dk

Eksamensterminer

Eksamen: 2. kvarter

Placering: fredag d 20. januar 2012, uge 3


Reeksamen: August

http://science.au.dk/uddannelse/undervisning/eksamen/regler-for-tilmelding-til-kurser-med-fastlagt-eksamen/

Udbyder

Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Indgår i følgende studieordninger

Bacheloruddannnelsen i Bioteknologi

Bedømmelse

  • 2 timers multiple choice uden hjælpemidler
  • Bedømmelse efter 7-trinsskala
  • Medvirken af intern censor

Det bemærkes, at der eksamineres i det samlede pensum for 1. kvarter kurset Introduktion til bioteknologi og 2. kvarter kurset Bioteknologiske produkter og processer.