Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Dags- og kunstlysdesign (AEDKD1U01) (Q2) ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatniveau, Byggeri
  • Semester/kvarter: Q2
  • Timer per uge: 12 timer  
  • Deltagerbegrænsning: None
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Ingeniørhøjskolen
  • Udbud ID: 31936

Formål

Moderne byggeris avancerede udtryksform, der ofte er koblet med ønsket om høj transparens sammen med krav til stadigt lavere energiforbrug, er en udfordring for en optimalt design af daglys og kunstlys. Det optimale design skabes i en helhedsorienteret designproces, der omfatter energiforbrug, æstetik, indeklima samt kendskab til bestemmende størrelser for godt dags- og kunstlys. Der er derfor et stort behov for kendskab til de formmæssige virkemidler og begrænsninger, relevante lyskilder og armaturer til elektrisk belysning, samt optimale energimæssige optimale kombination af dags- og kunstlys. Der er endvidere et stort behov for at kunne dokumentere godt dags- og kunstlys via målinger. Kurset formål er derfor:

- at den studerende via forelæsninger, måleøvelser, projekter og selvstudium opnår indgående kendskab til beskrivende størrelser for dags- og kunstlys og viden om lysdesigns effekt på menneskets velvære og arbejdseffektivitet.
- at den studerende bliver i stand til at beregne, måle, beskrive, analyse og vurdere dags- og kunstlysforhold i bygninger.

Indhold

Grundlæggende beskrivende størrelser for dags- og kunstlys

Dagslysdesign

Kunstlysdesign

Måling, beregning og simulering (fysisk og virtuel) af dags- og kunstlys

Lysets betydning for sundhed, velvære, visuel komfort og præstation

Lys og energi

Optimering af dags- og kunstlys

Faglige forudsætninger

Uddannet diplomingeniør (bachelorniveau) eller teknisk bachelor med speciale i bygningsinstallationer og indeklima.

Underviser

Werner Osterhaus

Undervisnings- og arbejdsform

10 hele dage med kombinerede forelæsninger, øvelser og projektarbejde. Studierejser og/eller korte ekskursioner tilbydes som supplement til forelæsninger og projekter.

Noget projektarbejde kan eventuelt gennemføres i samarbejde med studerende fra Aarhus Arkitektskole, hvis arkitektskolens kursusplan tillader dette.

I 2011 er der planlagt en studietur til ERCO Lysfabrikken i Lüdenscheid og udvalgte lysdesignprojekter i Ruhr-område i Tyskland fra 9. til 14. november.


(Se: http://www.erco.com/download/data/30_media/50_light_factor/da_erco_lightfactory.pd f)

Engelsk (projektrapporter og præsentationer kan være på dansk)

 

Litteratur

En litteraturliste vil være tilgængelig i begyndelsen af kurset. Relevant litteratur vil blive stillet til rådighed gennem Aarhus Tekniske Bibliotek og andre biblioteker i Aarhus (f. eks. statsbiblioteket eller Arkitektskolens bibliotek).

Kopier af udvalgte artikler og bogkapitler fra andre kilder kan også blive udleveret i løbet af kurset, specielt i forhold til projektarbejde.

Udbyder

Aarhus School of Engineering

Indgår i følgende studieordninger

Kandidatuddannelsen i Byggeri

Tilmelding til undervisning

Undervisningstilmelding via Selvbetjeningen: https://mit.au.dk/

Bedømmelse

To projekter bedømmes på baggrund af det afleverede skriftlige materiale og de mundtlige præsentationer deraf. Præstationen bedømmes efter 7-trinsskalaen. Intern censur.