[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
At give en introduktion til grundlæggende metoder som anvendes indenfor beskrivelsen og analysen af den terrestriske økologiske udvikling i kvartærtiden (de sidste ca. 2 millioner år) samt at give et overordnet kendskab til periodens biotiske ændringer. Kurset henvender sig til både geologi- og biologistuderende.
Laboratorieøvelser, kollokvier og ekskursion.
Kurset belyser grundlæggende palæoøkologisk teori, de vigtigste metoder til analyse af kvartærtidens biotiske ændringer (herunder analyse af pollen, plantemakrofossiler, pattedyr, diatoméer, biller, Cladocera, pigmenter), karakteristik af og prøvetagning i organogene kvartære aflejringer, interglacial biostratigrafi, interglacial flora / vegetation og fauna, indvandring efter istiden, den danske urskovs økologi samt danske økosystemers historiske baggrund. Der lægges i øvrigt vægt på historiske processer af betydning for forståelsen af vores nuværende flora, vegetation og fauna så som klimasvingninger, istidsrefugier, migrationer, naturlige og menneskelige forstyrrelser. Hovedvægten ligger på danske forhold set i et europæisk perspektiv. Der indgår en praktisk undersøgelse af flora- og vegetationshistorie i et dansk område.
Grunduddannelsen i geologi eller biologi.
Bent Odgaard
2 F + 4 LØ (i mikroskopisal) i 7 uger
2 F + 3 K i 7 uger.
Der indgår en 1-dags ekskursion med demonstration af boreteknik / beskrivelse af organogene sedimenter samt prøveindsamling
Kompendier, der købes ved ved kursusstart.
Eksamen: 2. kvarter
Reeksamen: August.
Via selvbetjeningen.
Udvekslingsstuderende kan medbringe ordbog (engelsk til relevante fremmedsprog)