Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Jacques Lacan ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: 3.
  • Timer per uge: 3.     Mandage kl. 11-14, bygning 1467, lokale 415.  Bemærk at lokalet er ændret. Første gang: 5. september 2011.
  • Deltagerbegrænsning: ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 31154

Formål

Kursets formål er at give den studerende indsigt i den franske psykoanalytiker Jacques Lacans skrifter og seminarer. Gennem introduktioner, primærtekster og kommentarværker skal der skabes et overblik over de centrale begreber i Lacans psykoanalytiske teori, samt en forståelse for deres relevans i aktuelle filosofiske, kulturelle og politiske diskussioner.

Fokus i kurset er altså på den teoretiske psykoanalyse selv, med det formål at skabe den bedst mulige baggrund for at den studerende kan forstå og anvende psykoanalytiske begreber i kultur- og samfundsstudier.

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på i hvor høj grad den studerende

  • demonstrerer forståelse af centrale begreber i den lacanianske teori;
  • er bekendt med begrebernes baggrund i psykoanalysen og dens betydning som en teori om mennesket og det sociale;
  • viser evne til at forstå og vurdere psykoanalytisk informerede fortolkninger af kulturelle og politiske problemstillinger.

Indhold

Jacques Lacans teori har siden hans død i 1981 i flere omgange haft stor indflydelse på en række kulturvidenskabelige felter, især sprogfilosofi, litteraturteori og kulturanalyse. Selvom psykoanalysen aldrig fuldstændig har været ude af billedet, kan man med nogen ret sige, at dens anvendelse som analyseredskab har været afhængig af de aktuelle tænkere, der har formået at fortolke og videreudvikle den. I de senere år har psykoanalysen igen oplevet en opblomstring, ikke mindst takket være den såkaldte "slovenske skole" omkring filosoffen og kulturanalytikeren Slavoj }i~ek. Man finder nu igen introduktioner, fortolkninger og applikationer af den psykoanalytiske teori i forhold til en række felter, fra film over litteratur og populærkultur til sociologi og aktuelle politiske hændelser. For at gøre den studerende fortrolig med baggrunden for disse mange nye italesættelser af den psykoanalytiske teori vil vi gennemgå en række centrale begreber i en tæt læsning af Jacques Lacan. Vi vil give indblik i psykoanalysen som en teoretisk ressource med en række begreber, der kan virke vanskelige og kringlede, men også er yderst brugbare, af den grund at de har baggrund i både den psykoanalytiske praksis og en særegen tænkning af mennesket og dets forhold til det sociale felt.

Kurset vil i første omgang introducere overordnet til Lacan og psykoanalysen og derefter behandle ét centralt begreb per undervisningsgang. Således vil vi dække bl.a. begreberne subjektet, det ubevidste, den Anden, det symbolske, det reelle, begær, nydelse, drift og de fire diskurser.

Kurset er oprettet på AULA. Du kan tilmelde dig på https://aula.au.dk

 

Faglige forudsætninger

ingen

Underviser

Brian Benjamin Hansen, Henrik Jøker Bjerre (fagansvarlig). I løbet af kurset inviteres to-tre danske og/eller internationale Lacan-forskere som gæsteforelæsere.

Kurset udbydes af studienævnet for filosofi og idéhistorie. 

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen er baseret på forelæsninger med tekstnære gennemgange af primærtekster, samt gruppearbejde omkring udvalgte tekststykker med efterfølgende fremlægning og diskussion.

DK

Litteratur

Jacques Lacans skrifter og seminarer er i fokus. Der læses uddrag af Écrits efter den danske oversættelse i Det ubevidste sprog - psykoanalytiske skrifter (Rhodos, 1973), og uddrag af seminarerne efter engelske oversættelser. Som sekundærlitteratur anvendes Bruce Fink: Lacan to the Letter (University of Minnesota Press, 2004), Slavoj }i~ek: How to Read Lacan (Granta Books, 2006) og Dylan Evans: An Introductory Dictionary of Lacanian Psychoanalysis (Routledge, 1996).

Bedømmelse

Prøveform: Fri skriftlig opgave

Bedømmelse: 7-skala med intern censur

Hjælpemidler: Alle

Omfang: 8-10 sider

Bemærkninger: Den studerende udarbejder en fri skriftlig hjemmeopgave på 8-10 normalsider (2400 tegn, inkl. noter). Forside, indholdsfortegnelse og eventuelle bilag tælles ikke med. Den skriftlige opgave kan udformes af en gruppe studerende i fællesskab. Det skal i sådanne tilfælde fremgå, hvilke studerende der er ansvarlige for opgavens enkelte dele (indledning og konklusion undtaget).