Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Smittes sociale liv ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: 3. semester
  • Timer per uge: 3 Bygn. 2110, lok. 122 kl. 9-12 Fra mandag den 5. september til og med mandag den 28. november - ingen undervisning i uge 42.
  • Deltagerbegrænsning: 35
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 30453

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende:

  • Har kendskab til centrale begreber, teorier og problemstillinger indenfor feltet
  • Kan redegøre for og diskutere forskellige tilgange og positioners teoretiske baggrund
  • kan analysere, identificere og formidle centrale aspekter ved konkrete cases.
  • kan anlægge et tværhumanistisk perspektiv på problemstillingen

Indhold

Epidemier har gennem historien haft stor indflydelse på samfundsudvikling, kultur, moral, æstetik og mange andre områder; omvendt har samfundsudvikling, kultur og moral stor indflydelse på betingelserne for, hvordan epidemier har udviklet sig eller er blevet begrænset.

Når epidemier undersøges og analyseres, anvendes både sundhedsvidenskabelige og humanistiske tilgange. Sygdomsstatistik dominerer mediernes dækning og politisk håndtering af epidemier, men der er også brug for at forstå de sociale processer og relationer, som er med til at bestemme, hvordan sygdomme spredes og stoppes. Dette kursus stiller det overordnede spørgsmål: Hvad er smitte egentlig?

 

Den grundlæggende antagelse er, at smitte kun sker, hvis der er kommunikation i ordets bredeste forstand. Nogle sygdomme smitter, når bakterier eller vira skaber forbindelser - kommunikerer - ved at rejse fra en person til en anden. Det kan ske direkte, eks. gennem luft eller vand, eller via en anden organisme, eksempelvis en malariamyg. Andre sygdomme smitte via menneskelige symboler. Det gælder eksempelvis anoreksi, som ikke rammer personer, der aldrig har hørt om sygdommen eller på anden måde er blevet gjort særligt opmærksom på bestemte kropsidealer i kraft af omverdenens kommunikation. Atter andre smitter gennem de produkter, vi laver: cigaretter, sodavand og fast food kan alle ses smitsomme produkter, der udbredes via reklamer, og som leder til sygdomme som lungekræft, sukkersyge og dårligt hjerte.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Marie Louise Tørring

Kurset udbydes af studienævnet for antropologi, arkæologi og lingvistik. 

Undervisnings- og arbejdsform

 

Holdundervisning med forelæsninger og oplæg fra underviser og studerende kombineret med case-studier og gruppearbejde.

Danish

 

Litteratur

 

Trostle, James A. 2005. Epidemiology and culture, Cambridge Studies in Medical Anthropology. Cambridge: Cambridge University Press.

Seeberg, Jens, and Lotte Meinert. 2008. Epidemier. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund 8.

DiGiacomo, Susan M. 1999. Can There Be a "Cultural Epidemiology"? Medical Anthropology Quarterly 13 (4):436-457.

Bedømmelse

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
  • 5 xxxxx

 

Prøveform: Skriftlig

Bedømmelse: 7-skala med intern censur

Omfang: 8- 10 s.

Bemærkninger: Den studerende udarbejder en fri skriftlig hjemmeopgave på 8-10 normalsider (2400 tegn, inkl. noter). Forside, indholdsfortegnelse og eventuelle bilag tælles ikke med. Den skriftlige opgave kan udformes af en gruppe af studerende i fællesskab. Det skal i sådanne tilfælde fremgå, hvilke studerende der er ansvarlige for opgavens enkelte dele (indledning og konklusion undtaget). Opgavens emne og problemformulering skal godkendes af vejlederen.