Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Historisk Emne 1, bredt emne, Hold III: Europa tager form - europæisk middelalder indtil ca. 1300 ( efterår 2011 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 1. semester
  • Timer per uge: 6 timer
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 29770

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende
- dokumenterer kendskab til det længere historiske forløb, der er undervist i
- viser færdigheder i at analysere overordnede historiske sammenhænge i en længere tidsperiode
- viser færdigheder i at vurdere argumenter fremsat på baggrund af historisk materiale
- forstår de historiske fremstillinger som fortolkninger

Indhold

 

I dette forløb vil vi se på de brede perspektiver i 1000 år af Europas historie fra 300-tallet, hvor Romerriget bliver kristent og deles og til højmiddelalderen, hvor nye territorialstater er vokset frem i Vesteuropa. I perioden fra ca. 300-1300 tager Europa form og defineres som den kristne verden, præget af den kristne religion og af den kristne kirke som institution.

Hovedvægten i forløbet vil ligge på årene ca. 1050-1250, hvor Vesteuropa for alvor begynder at ekspandere økonomisk og militært. Indtil da havde Vesteuropa været perifert og tilbagestående i forhold til nabocivilisationerne i Byzans og den muslimske verden - men hvilke faktorer gjorde, at det nu blev jævnbyrdigt med dem med hensyn til politisk organisation, lærdomskultur og militær magt?

Et særligt emne bliver korstogene, som var med til at forme forholdet mellem vesteuropæerne og deres naboer både ved Middelhavet og langs med Østersøen. Under korstogene definerede vesteuropæerne sig for første gang som en samlet gruppe, som "den vestlige kristenhed" over for "de andre", som havde andre religioner.

Faglige forudsætninger

Ethvert af modulerne Historisk emne 1, Historisk emne 2, Historisk emne 3 og Valgfrit emne skal føje et kvalitativt nyt aspekt til studiet. Der må således ikke være både tematisk og kronologisk sammenfald mellem nogle af disse studerede emner.
Historisk emne 1 og Historisk emne 2 skal desuden placeres således, at det ene lægger hovedvægten før, og det andet lægger hovedvægten efter 1789. Det ene emne skal lægge hovedvægten på europæisk historie og/eller verdens historie, det andet skal lægge hovedvægten på dansk og/eller nordisk historie.

Underviser

Ane Bysted

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen foregår på hold som en dialog mellem underviseren og de studerende. Oversigts- eller synteseprægede fremstillinger indtager en central plads i undervisningen, og der lægges vægt på at inddrage flere fremstillinger med forskellige fortolkninger. 

Litteratur

Som grundbog skal vi bruge Sverre Bagge: Europa tar form. År 300 til 1300 (Cappelen, revideret udg. 2004).

Vi skal også læse store dele af Robert Bartlett: The Making of Europe. Conquest, colonization and cultural change 950-1350 (Penguin, 1994 og senere)

og desuden en række kortere tekster, som vil blive trykt i et kompendium

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i historie

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur